sobota 4. února 2017

Vejce Benedikt

Musím upřímně říci, že Vejce Benedikt jsou náročný recept - během přípravy je tolik kroků, které se dají pokazit a často se i pokazí (holandská omáčka, mluvím o holandské omáčce). Ale když se recept povede, snídaně je prostě dokonalá. Příprava je náročná i na počet použitého nádobí a hrnců. Proto tuto snídaní nevařím až tak často - pravidelně jednou za rok nebo spíše jednou za uherský rok, ať už to znamená cokoliv. Suroviny uvádím pro dvě osoby, protože si ani nedovedu představit, kolik práce by bylo s vařením pro více lidí. Na křupavou housku se položí osmažená šunka, ztracené vejce s tekutým žloutkem a vše završí lehce nakyslá holandská omáčka. Tak jo, pustíme se do toho :-)

Suroviny - je jich jen pár
Suroviny pro 2 osoby:
  • 2 housky (kaiserky)
  • 4 plátky kvalitní šunky
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • 1 lžička vinného octa
  • 2 lžíce vody
  • citrón
  • pepř a sůl
Rychlý postup:

Opečená šunka a houska, voda s octem a pepřem,
rozpuštěné máslo, 
Na sucho opeču housku a šunku. Ve vodě uvařím 2 ztracené vejce. Připravím holandskou omáčku - v rendlíku smíchám vodu, ocet a pepř, ohřeju a pak nechám vychladnout. V dalším rendlíku rozpustím máslo. Na pánvi smíchám dva žloutky s uvařenou vodou s octem. Poté položím pánev nad hrnec, ve kterém jsem uvařila vodu, a nad párou míchám vejce do vytvoření hladké našlehané omáčky. Nakonec za pořádného míchání pomalu naleju rozpuštěné horké máslo. Na závěr do omáčky přidám pár kapek citrónu a pak složím jídlo dohromady - houska, omáčka, 2 plátky šunky. vejce, omáčka a vrchní díl housky. 

Podrobný postup:

Příprava receptu Vejce Benedikt zahrnuje několik kroků - je potřeba opéct housku a šunku, připravit ztracené vejce a vyrobit holanskou omáčku. Bohužel se mi nedaří připravit všechny části tak, aby bylo vše teplé v jeden čas, takže podávám Vejce Benedikt za studena. 

Příprava vejce
Nejdříve opeču rozpůlené kaiserky, aby byly křupavé - buď v toustovači nebo v troubě. Pro tento recept se jako pečivo často používá bagel, ale ten se u nás těžko shání. Bagel je hutné, lehounce sladké pečivo. Možná by se hodila i brioška. Na suché pánvi (bez oleje) opeču velké plátky šunky - při pečení se výrazně zmenší. 

Příprava omáčky - svařená voda s octem a pepřem,
po vychlazení přidám vejce, vyšlehaná vejce nad
horkou vodou, hotová omáčka po přidání másla
Poté připravím ztracená vejce. Vařím je ve vodě bez skořápky tak, aby žloutek zůstal ještě tekutý. V hrnci si uvařím vodu. Aby vejce lépe drželo pospolu, přidám trochu octa (2-3 lžíce), díky němu se bílek rychle uzavře. Vejce vyklepnu do hrnečku. Počkám, až voda začne vřít a pak hrnec sundám z rozpálené plotny a vodu rychle roztočím vařečkou tak, aby se vytvořil vír. Voda nesmí bublat, jinak by se vejce hned roztrhalo. Opatrně do víru naleju vejce z hrnečku. Chvilku počkám, aby se bílek uzavřel. Poté vrátím zpět na rozpálenou plotnu, ale opatrně si hlídám, aby voda nebublala, měla by být jen tak na okraji varu. Po 3 až 4 minutách vejce vyndám z vody děrovanou naběračkou. Jednu vodu použiju postupně pro dvě vejce, pak si připravím novou vodu. Protože je náročné připravovat ztracené vejce a zároveň fotit, použila jsem starší fotky z receptu Chléb s avokádem. Na fotkách je malý kastrůlek, ale teď už raději používám větší hrnec. Přijde mi, že se v něm vejce připraví mnohem snadněji. 

Skládám dohromady
A jako poslední připravím holandskou omáčku. To je podle mne nejtěžší část receptu. Omáčka se snadno srazí, takže je potřeba pečlivě sledovat postup. Nejprve přivedu k varu 2 lžíce vody, lžičku octa a pepř. Je potřeba použít vinný ocet nebo nějaký jiný jemnější ocet, klasický je příliš výrazný. Můžete přidat i jednu lžíci bílého vína. Jen pár vteřin poté, co se směs začne vařit, tak ji odstavím ze sporáku. Po vychlazení na pánev vyklepnu 2 žloutky. Ve velkém hrnci přivedu vodu k varu a pak vypnu sporák. Jen nad párou (ne nad vařící vodou) žloutky intenzivně míchám, až změní konzistenci a vznikne jemná žloutková pěna. Mezitím rozpustím v dalším rendlíku máslo a vyhodím pěnu, která vznikla na rozpuštěném másle. Pomalu přileju horké máslo do pěny z vajec. Je důležité, aby bylo máslo horké, jinak se mi vejce zdrcnou a nespojí se s máslem. Směs pořádně promíchám. Na závěr přidám pár kapek citronu. 

A teď už jen složím jídlo dohromady - nejprve spodní půlka housky. Tu potřu jednou lžící omáčky, přidám dva plátky šunky, pak ztracené vejce a zbytek omáčky. Nakonec položím horní půlku housky. Chutná výborně!

Žádné komentáře:

Okomentovat