pátek 17. března 2017

Domácí briošky


Domácí briošky jsou velmi snadné na přípravu, ještě se mi nestalo, že by se nepovedly. Díky tomu, že se dělají z kynutého těsta, do kterého se dává troška cukru, jsou lehounce sladké a dají se jíst na sladko s marmeládou nebo na slano se šunkou a sýrem - podobně jako croissant. Zároveň je používám jako bulky na burgery. Těsto nechám dohromady asi hodinu a půl vykynout, ale samotná příprava je rychlá a trvá jen pár minut. Už dlouho se snažím najít nějaký úžasný recept na domácí žitný chléb, ale zatím se mi nikdy nepovedl tak, abych byla spokojená. Ale tyto briošky se povedou pokaždé. :-)

Suroviny

Suroviny na 6 briošek:

  • 290 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 40 g másla
  • 170 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 a půl lžičky cukru
  • sůl (dvě špetky)
  • mák na posypání (nebo sezamové semínko)
Rychlý postup:

Příprava kvásku - cukr, teplé mléko, droždí, hotový kvásek
Z teplého mléka, cukru a droždí si připravím kvásek. V míse smíchám prosátou mouku se solí a připravím si rozehřáté máslo a vejce. Až kvásek vyskočí, vše smíchám dohromady. Těsto trochu lepí, ale nepřidávám další mouku. Nechám asi hodinu kynout. Poté těsto rozdělím na šest stejných kusů a vytvaruju bochánky, které dám na plech a nechám znova kynout asi 20 - 30 minut. Bochánky potřu mlékem a posypu mákem. Peču v troubě na 200 stupňů asi 12 minut. 

Podrobný postup:

Příprava těsta - mouka se solí, máslo, vejce, kvásek
a hotové těsto
Vzhledem k tomu, že recept je opravdu jednoduchý, tak tentokrát podrobný postup nebude o moc delší než rychlý postup. Nejprve si připravím kvásek. Mléko ohřeju tak, aby bylo teplé, ale nesmí být horké. V hrnečku si smíchám teplé mléko a cukr a nadrobím do něj droždí a vše zamíchám lžičkou. Počkám asi 10 minut, než kvásek vyběhne. Raději používám čerstvé droždí. Zkoušela jsem recept i se sušeným droždím, pak ale nepřipravuju kvásek, ale rovnou všechny ingredience smíchám dohromady (včetně mouky, vejce a ostatních surovin). Těsto krásně vyskočilo i ze sušeného droždí.

Mezitím si proseju hladkou mouku do mísy a přidám sůl. Dále si rozehřeju máslo (jen aby povolilo, nemělo by začít bublat) a rozklepnu si vejce. Jakmile kvásek vyskočí, vše smíchám dohromady. Těsto zůstane trochu lepivé, ale to je správně, Další mouku už nepřidávám. 

Příprava bochánků a posypání mákem
Těsto nechám asi hodinu vykynout. V některých receptech je napsané, že se má těsto v míse uzavřít potravinovou folií, ale já vždy používám utěrku, tak jak mne to naučila babička, která měla desítky let praxe. Těsto by se mělo dát vykynout na nějaké teplejší místo, ale když ho nechám na kuchyňské lince, tak taky bez problémů vyskočí. 

Vykynuté těsto rozdělím na šest stejných kousků a válením těsta po prkýnku z nich vytvaruju bochánky (v ruce by se lepily). Bochánky položím na plech vyložený pečícím papírem. Nechám je opět vykynout, asi 20 až 30 minut. Po vykynutí je potřu mlékem a posypu mákem. Mléko rychle uschne, tak vždy jeden bochánek potřu a hned posypu. V rozehřáté troubě na 200 stupňů peču briošky asi 12 minut. Samozřejmě vždy berte do úvahy zkušenosti s Vaší troubou. 

Briošky jsou vynikající čerstvé, ale chutnají dobře ještě další dva dny. Po vychladnutí je nechám zabalené v pytlíku. Doufám, že budou chutnat! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat