pondělí 14. listopadu 2016

Müsli svačinka


Když potřebuju rychle doplnit energii, sáhnu po domácích müsli placičkách připravených z ovesných vloček, ořechů a rozinek. Protože placičky chutnají výborně i po několika dnech, upeču větší množství, zavřu do neprodyšné krabice a postupně si placičky nosím do práce na svačinu mezi obědem a večeří. Podobný recept dělala i moje babička, která všechny surovniny vážila na hrnečky. Proto jsem i tento recept upravila tak, že vůbec nepotřebuju váhu a množství určuju na hrnečky nebo na hrsti.

Suroviny - vločky, mouka, třtinový cukr, med, vejce, máslo,
 kokos, ořechy a sladké plody
Suroviny pro 20 kousků:
  • 2 hrnečky ovesných vloček
  • 2 hrsti ořechů – v receptu jsem použila 1 hrst kešu a 1 hrst mandlí (lze i jiné – třeba vlašské ořechy nebo lískové ořechy)
  • 2 hrsti sladkých plodů – v receptu jsem požila 1 hrst rozinek a 1 hrst brusinek (opět lze i jiné – třeba sušené meruňky nebo fíky)
  • 1 hrst strouhaného kokosu
  • 1 lžíce medu
  • 50-60 gramů másla (od oka ukrojím 1/5 másla)
  • ½ hrnečku třtinového cukru
  • 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
  • 1 vejce

Rychlý postup:

Příprava směsi - ušlehám máslo a přidám cukr,
vejce, med a mouku
Vyšlehám změklé máslo do hladka, poté přidám cukr, vejce, med a nakonec mouku. Každou surovinu do směsi postupně zašlehám. Ořechy, rozinky a brusinky nakrájím na menší kousky. Ovesné vločky a ořechy nasucho opražím na pánvi, aby byla jejich chuť výraznější. Do připravené směsi přidám vločky, ořechy, rozinky, brusinky a strouhaný kokos a důkladně promíchám.

Ovesné vločky a ořechy po opečení
Plech vyložím pečícím papírem a dvěma lžícemi nandám malé placičky. Peču při 125 stupních 18 - 20 minut, ale pro jistotu už po patnácti minutách kontroluji, zda jsou hotové.

Podrobný postup:

Příprava směsi a hotová směs (vpravo dole)
Předem si vyndám máslo a vejce z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Máslo několik minut šlehám, až má téměř bílou barvu a nabyde objem. Do vyšlehaného másla přidám cukr a opět důkladně šlehám. Poté do směsi vyklepnu vejce a opět promixuju. Je důležité dodržet posloupnost surovin - jednou jsem do vyšlehaného másla dala rovnou vejce, ale i když byly obě suroviny pokojové teploty, tak se mi máslo hned zdrclo. Následně přidám med, může být tuhý nebo tekutý a krátce promixuju. Nakonec přidám 2 lžíce polohrubé mouky a směs rychle promíchám.

A je upečeno :-)
Ořechy, brusinky a rozinky nakrájím na menší kousky. Na pánvi nasucho opražím ovesné vločky. Opravdu nepoužívám žádný olej nebo máslo. Díky tomu, že budou vločky opražené, bude jejich chuť mnohem výraznější a zároveň v placičce budou lehce křupat a placička nebude mít konzistenci sušenky cookie ale opravdu müsli tyčinky. Vločky poté nasypu do připravené směsi. Protože jsou teplé z pánve, máslo se trochu rozpustí a směs začne být trochu řídká. To ale vůbec nevadí, protože ještě přidám další suroviny a hlavně kokos pak pomůže směsi zase ztuhnout.

Pokrájené ořechy také opražím. Protože se na rozdíl od vloček rychle připalují, tak je často míchám a když lehce zhnědnou, přisypu je do směsi na placičky. Nakonec přidám pokrájené brusinky, rozinky a nastrouhaný kokos. Kdyby byla směs ještě tekutá, přidejte trochu kokosu. Vše důkladně promíchám. Hotová směs snadno rozpadá, ale po zapečení budou placičky dobře držet, protože je zpevní zapečený cukr, med a vejce.

Plech si vyložím pečícím papírem na který rovnou nandavám připravenou směs. Není potřeba papír ničím vymazávat. Na druhou stranu bez papíru bych asi placičky od plechu neodlepila. Jednou lžicí naberu směs a uplácnu ji oproti straně mísy. Druhou lžíci si pak pomůžu vyklopit směs z první lžíce. Předtím, než dám plech do trouby, tak ještě zkontroluji, že jsou připravené hrudky kompaktní a že nikde neodpadl kousek stranou. Při pečení se placičky neroztečou do stran, je tedy potřeba, aby hrudka držela dohromady. Peču při 125 stupních 18 - 20 minut, ale pro jistotu už po patnácti minutách kontroluji, zda jsou hotové. Tak ať Vám chutnají!





Žádné komentáře:

Okomentovat