
Ingredience:
- Listové těsto – 1 balení
- Rajský protlak – menší plechovka
- Kukuřice – 2 až 3 hrsti
- Černé olivy – jedno balení
- Tvrdý sýr – gouda, ementál nebo eidam – alespoň 100 g
- Koření – sůl, pepř, oregano
![]() |
těsto - protlak - olivy - kukuřice - koření - sýr |
Rychlý postup:
Mraženou kukuřici
nasypu do vroucí vody a asi minutu nebo dvě vařím – jen aby se
prohřála. Olivy nakrájím na na menší kousky a sýr nastrouhám.
Rozválené listové těsto potřu rajským protlakem a pak
rovnoměrně posypu všemi ingrediencemi a okořením. Jako poslední
přidám nastrouhaný sýr. Listové těsto zatočím po dlouhé
straně, aby vznikla roláda. Roládu nakrájím na kolečka (asi 1,5
cm široká), nandám je na plech a peču 10 - 15 minut na 150
stupňů, až listové těsto zhnědne.
Podrobný postup:
Abych ušetřila čas,
kupuju si již rozválené listové těsto. Vzhledem k tomu, že budu
listové těsto točit do rolády, není potřeba, aby těsto bylo
tak vysoké. Proto ho ještě trochu rozválím do délky, aby se
natáhlo asi o dalších 5 cm.
![]() |
Zatočení rolády |
Schválně v přehledu
ingrediencí nepíšu, kolik používám gramů jednotlivých
surovin. Sama si je nevážím a používám takové množství,
které mám k dispozici. Někdy koupím větší balení oliv, jindy
menší. Někdy si sice koupím větší balení, ale než stihnu
začíst péct, polovina plechovky se sní.
![]() |
Upečeno |
Rozválené listové
těsto potřu rajským protlakem. Pokud máte rádi česnek, je možné
nejprve do protlaku zamíchat 1 až 2 na jemno nakrájené stroužky
česneku. Potom na protlak nasypu nakrájené olivy a uvařenou
kukuřici. Důkladně okořením oreganem nebo jinou bylinkou. U
tohoto receptu stačí jen lehce osolit, protože protlak a olivy
jsou slané. Pokud byste používali jiné ingredience, bude potřeba
více osolit. Nakonec přidám nastrouhaný sýr. Sýr má za úkol
mini pizzu slepit dohromady a díky němu bude kolečko dobře držet
v celku. Používám tvrdý sýr – většinou goudu, ale třeba i
ementál nebo eidam. Zkoušela jsem i nivu, ale ta pizzu neslepila
správně a jednotlivé ingredience se mi pak sypaly.
Při nandavání surovin
na těsto je na jedné dlouhé straně nedávám až ke kraji,
protože při točení rolády se náplň trochu posune a vytlačí
směrem ven. Zatočím těsto do rolády a nakrájím na kolečka
(asi 1,5 cm široká). Jednotlivá kolečka nandám na plech s
dostatečným místem mezi nimi. Vůbec nevadí, že po nandání
kolečka nejsou kulatá, při pečení se těsto nafoukne a vytvoří
se hezké kolečko. Peču 10 - 15 minut na 150 stupňů, až listové
těsto zhnědne. Pokud Vám chybí v receptu maso, je možné přidat
třeba slaninu nebo šunku nakrájené na kostičky. Doufám, že Vám
bude chutnat!
Žádné komentáře:
Okomentovat