
Suroviny pro 1 koláč:
Suroviny pro těsto:
- 250 g hladké mouky
- kypřící prášek – ½ balíčku
- 125 g ricotty, tvarohu nebo lučiny
- 1 vejce
- 4 lžíce mléka
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- sůl
- 200 g slaniny
- 1 užší pórek
- 200 ml smetany na vaření
- 120 g goudy
- 1 vejce
- koření – sůl, pepř, tymián
![]() |
Příprava těsta |
Rychlý
postup:
Všechny
suroviny na těsto smíchám dohromady a vypracuju hladké těsto,
které nechám asi půl hodiny odležet. Poté těsto rozválím a
přendám do formy na koláč. Několikrát ho propíchnu vidličkou.
Peču ho asi 5 – 8 minut při 145 stupních.
Zatímco
těsto kyne, připravím si náplň. Nakrájenou slaninu a pórek
osmažím a okořením. Poté vypnu sporák a přidám smetanu, vejce
a většinu nastrouhaného sýra. Jakmile se těsto v troubě lehce
opeče, naleju do něj náplň a vršek posypu zbytkem nastrouhaného
sýra. Peču do zhnědnutí 10 až 15 minut při 145 stupních.
Podrobný
postup:
![]() |
Slanina - pórek - smetana - vejce - koření - sýr |
Jak
jsem již psala v úvodu tohoto článku – klasický quiche je
dělaný z křehkého těsta. Mně ale přijdou okraje těsta příliš
suché. Našla jsem recept na těsto, které je krásně vláčné,
protože se dělá z tvarohu. Někdy místo tvarohu použiju ricottu
nebo lučinu. Díky tomu těsto chutná pokaždé trochu jinak, ale
vždy výborně.
Příprava
těsta je velmi jednoduchá. Hladkou mouku společně s kypřícím
práškem a solí proseju přes sítko do mouky. Díky prosetí je pak těsto
nadýchanější. Pak do mísy přidám vejce, tvaroh (nebo ricottu
nebo lučinu), mléko a slunečnicový olej. Jednou jsem zkusila
místo slunečnicového oleje použít olivový olej, protože jsem
si myslela, že by to mohla být zajímavá kombinace. Ukázalo se
ale, že olivový olej je příliš výrazný a přebije ostatní
chutě. Rukama propracuju těsto do hladké koule, kterou nechám asi
30 minut odpočívat v míse pod utěrkou,.
![]() |
Těsto s náplní |
Zatímco
těsto kyne, připravím si náplň. Slaninu nakrájím na kostičky
a osmažím. Protože při smažení pouští tuk, nepoužívám
žádný další olej nebo máslo. Když je slanina osmažená,
přidám na kolečka nakrájený pórek. Pro jeden koláč stačí
jeden užší pórek. Směs silně okořením, většinou používám můj oblíbený tymián. Jakmile je pórek lehce osmažený, vypnu
sporák a a do pánve přidám smetanu na vaření, vejce a většinu
nastrouhaného sýra - hodí se gouda, ale lze použít i chedar, eidam nebo ementál. Trochu sýra si nechám stranou na posypání
vrchu koláče. Celou směs promíchám, ale už nevařím.
Těsto
rozválím do velkého kruhu a přendám do formy na koláč.
Přebytečné okraje odříznu. Protože mám teflonovou formu, tak
ji ani nevymažu máslem. Pokud víte, že se Vám těsto ve formě
připaluje, formu vymažte a vysypte moukou. Těsto propíchám
vidličkou, aby mohla při pečení vyjít pára ven. Ještě bez
náplně ho peču asi 5 – 8 minut při 145 stupních. Často v
receptech radí na těsto položit pečící papír a zatížit
fazolemi, aby těsto zůstalo rovné. Párkrát jsem to zkoušela a
musím se přiznat, že mne to moc nebaví a tak to nedělám. Pokud
se mi těsto nafoukne (občas se to stane, ale ne vždy), tak vyndám
formu ven a do nafouklého místa píchnu vidličkou a vzduch
vyfouknu. Nijak to nevadí.
Jakmile
těsto lehounce zhnědne, vyndám ho ven a naliju do něj náplň.
Vršek posypu zbytkem nastrouhaného sýra. Peču do zhnědnutí 10
až 15 minut při 145 stupních. Doufám, že Vám bude chutnat!
Žádné komentáře:
Okomentovat