
Ingredience pro 4
osoby (množství pro rizoto použité jako příloha k masu):
- Arborio rýže – 1 a ½ šálku
- Cibule – 2 menší
- Máslo
- Zeleninový vývar
- Suché bílé víno – 200 ml
- Špenát – 2 balení (260 g)
- Česnek – 2 až 3 stroužky
- Mascarpone – 2 velké lžíce
- Koření – sůl, pepř, tymián
Rychlý postup:
Na másle osmažím
nakrájenou cibuli a poté i rýži. Na rýži naliju víno a počkám,
až ho rýže natáhne. Poté po menších dávkách přidávám
vývar dokud není rýže hotová. Okořením solí, pepřem a
tymiánem.
Mezitím na jiné pánvi
nasucho opražím všechen špenát. Až se špenát zmenší, vypnu
sporák a přidám na jemno nakrájený česnek. Až bude rýže
hotová, zamíchám do ní špenát s česnekem. Poté vypnu sporák
a do rizota přidám dvě velké lžíce mascarpone a promíchám ho
s rizotem.
Podrobný postup:
![]() |
Příprava rýže |
2 menší cibule nakrájím
na malé kostičky. Osmahnu je do zlata na trošce másla. Každá
pánev potřebuje jiné množství másla, takže použijte tolik,
aby se cibule nepřipalovala. Až bude cibule osmahnutá, přidám
arborio rýži. Je to speciální druh rýže, které se používá
na rizoto nebo na sushi. Jsou to malá, téměř kulatá zrníčka.
Dnes už se prodává ve všech obchodech s potravinami a není nijak
drahá. Rizoto z dlouhozrnné rýže nebude mít tu správnou
konzistenci, takže určitě doporučuji si koupit tuto speciální
rýži pro rizoto. Při přípravě rizota rýži neproplachuji a
rovnou ji nasypu na pánev a asi 2 minuty ji restuji. Díky
orestování se rýže zatáhne a z rizota se mi pak nestane kaše.
![]() |
Příprava špenátu |
Poté ji zaliju suchým
bílým vínem. Všechen alkohol se při vaření odpaří a díky
vínu dostane rizoto trochu kyselé chuti. Až se víno odpaří a
vsákne do rýže, přidám jednu naběračku zeleninového vývaru.
Nejlepší je samozřejmě domácí, ale když nemám čas si předem
připravit vývar nebo když ho nemám zmražený, použiju vývar z
bujónu. Vždy, když v rizotu dojde vývar, přidám další
naběračku. Rizoto vařím na otevřené pánvi, nepřiklápím ho
pokličkou. Finální rýže by neměla být úplně měkká, je
potřeba ji trochu skousnout.
![]() |
Přidání mascarpone |
Během přípravy rýže
si na vedlejší pánvi nasucho opražím špenát. Kupuju balení po
130 g a používám 2 balení. Ale podle mne je jedno, kolik špenátu
použijeme. Pokud budete kupovat balení s jinou váhou a použijete
více špenátu, vůbec to nebude vadit. Na pánvi se po zahřátí
smrskne. Nejprve opražím první balení a pak přidám druhé,
najednou by se mi obě na pánev nevešla. Když je špenát
připravený, vypnu sporák a přidám nakrájený česnek. Ten už
nesmažím, jen se prohřeje na chladnoucí pánvi.
Když je rýže hotová,
opepřím ji a důkladně osolím – protože je rýže i cibule
sladká, je potřeba více solit (pokud používám vývar z bujónu,
je potřeba ochutnávat, protože vývar bývá často slaný). Dále
přidám bylinku – moje oblíbená bylinka je tymián, ale můžete
použít třeba rozmarýn nebo oregano.
Nakonec do rýže přidám
špenát s česnekem, na minutu společně prohřeju a vypnu sporák.
Do rizota přidám dvě velké lžíce mascarpone a pomalu promíchám.
Mascarpone se teplem rozehřeje a vznikne mi krásné krémové
rizoto. Protože je mascarpone lehce sladké (dá se použít i do
dezertů), tak znova ochutnám a případně ještě dosolím.
Většinou toto rizoto podávám společně s pečeným kuřetem na
kmíně a cibuli. Ale tento recept zase někdy příště. Dobrou
chuť!
BetVictor Casino Site | Deposit £10 Get £30 in FREE Bets
OdpovědětVymazatBetVictor Casino luckyclub.live Site | Deposit £10 Get £30 in FREE BETS · BetVictor – 100% Welcome Bonus up to £30 · BetVictor – 100% Welcome Bonus up to £