středa 17. srpna 2016

Krémové špenátové rizoto

Klasického krémového rizota docílíme pomocí másla a parmezánu. Zkoušela jsem ale klasický recept různě upravovat a nakonec jsem se dostala k variantě, která mi chutná nejvíce a tím je krémové rizoto zjemněné mascarpone. Výsledný recept lze použít jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k masu – třeba ke kuřeti nebo k rybě. Pokud mi na oběd zbude jedna porce rizota a dám ji do ledničky, večer ji už nenajdu - každých deset minut chodíme rizoto po lžičkách uždibovat a během chvíle zmizí.

Ingredience pro 4 osoby (množství pro rizoto použité jako příloha k masu):
  • Arborio rýže – 1 a ½ šálku
  • Cibule – 2 menší
  • Máslo
  • Zeleninový vývar
  • Suché bílé víno – 200 ml
  • Špenát – 2 balení (260 g)
  • Česnek – 2 až 3 stroužky
  • Mascarpone – 2 velké lžíce
  • Koření – sůl, pepř, tymián
Rychlý postup:
Na másle osmažím nakrájenou cibuli a poté i rýži. Na rýži naliju víno a počkám, až ho rýže natáhne. Poté po menších dávkách přidávám vývar dokud není rýže hotová. Okořením solí, pepřem a tymiánem.

Mezitím na jiné pánvi nasucho opražím všechen špenát. Až se špenát zmenší, vypnu sporák a přidám na jemno nakrájený česnek. Až bude rýže hotová, zamíchám do ní špenát s česnekem. Poté vypnu sporák a do rizota přidám dvě velké lžíce mascarpone a promíchám ho s rizotem.

Podrobný postup:
Příprava rýže
2 menší cibule nakrájím na malé kostičky. Osmahnu je do zlata na trošce másla. Každá pánev potřebuje jiné množství másla, takže použijte tolik, aby se cibule nepřipalovala. Až bude cibule osmahnutá, přidám arborio rýži. Je to speciální druh rýže, které se používá na rizoto nebo na sushi. Jsou to malá, téměř kulatá zrníčka. Dnes už se prodává ve všech obchodech s potravinami a není nijak drahá. Rizoto z dlouhozrnné rýže nebude mít tu správnou konzistenci, takže určitě doporučuji si koupit tuto speciální rýži pro rizoto. Při přípravě rizota rýži neproplachuji a rovnou ji nasypu na pánev a asi 2 minuty ji restuji. Díky orestování se rýže zatáhne a z rizota se mi pak nestane kaše. 

Příprava špenátu
Poté ji zaliju suchým bílým vínem. Všechen alkohol se při vaření odpaří a díky vínu dostane rizoto trochu kyselé chuti. Až se víno odpaří a vsákne do rýže, přidám jednu naběračku zeleninového vývaru. Nejlepší je samozřejmě domácí, ale když nemám čas si předem připravit vývar nebo když ho nemám zmražený, použiju vývar z bujónu. Vždy, když v rizotu dojde vývar, přidám další naběračku. Rizoto vařím na otevřené pánvi, nepřiklápím ho pokličkou. Finální rýže by neměla být úplně měkká, je potřeba ji trochu skousnout.

Přidání mascarpone
Během přípravy rýže si na vedlejší pánvi nasucho opražím špenát. Kupuju balení po 130 g a používám 2 balení. Ale podle mne je jedno, kolik špenátu použijeme. Pokud budete kupovat balení s jinou váhou a použijete více špenátu, vůbec to nebude vadit. Na pánvi se po zahřátí smrskne. Nejprve opražím první balení a pak přidám druhé, najednou by se mi obě na pánev nevešla. Když je špenát připravený, vypnu sporák a přidám nakrájený česnek. Ten už nesmažím, jen se prohřeje na chladnoucí pánvi.

Když je rýže hotová, opepřím ji a důkladně osolím – protože je rýže i cibule sladká, je potřeba více solit (pokud používám vývar z bujónu, je potřeba ochutnávat, protože vývar bývá často slaný). Dále přidám bylinku – moje oblíbená bylinka je tymián, ale můžete použít třeba rozmarýn nebo oregano.


Nakonec do rýže přidám špenát s česnekem, na minutu společně prohřeju a vypnu sporák. Do rizota přidám dvě velké lžíce mascarpone a pomalu promíchám. Mascarpone se teplem rozehřeje a vznikne mi krásné krémové rizoto. Protože je mascarpone lehce sladké (dá se použít i do dezertů), tak znova ochutnám a případně ještě dosolím. Většinou toto rizoto podávám společně s pečeným kuřetem na kmíně a cibuli. Ale tento recept zase někdy příště. Dobrou chuť!

1 komentář:

  1. BetVictor Casino Site | Deposit £10 Get £30 in FREE Bets
    BetVictor Casino luckyclub.live Site | Deposit £10 Get £30 in FREE BETS · BetVictor – 100% Welcome Bonus up to £30 · BetVictor – 100% Welcome Bonus up to £

    OdpovědětVymazat