sobota 1. října 2016

Thajská dýňová polévka

V minulém článku jsem představila krémovou dýňovou polévku s římským kmínem. Dnes bych Vám chtěla ukázat jinou variantu dýňové polévky – inspirovanou Thajskem. Hlavní koření v polévce je red curry paste (červená kari pasta) a pro zjemnění polévky použiju kokosové mléko. Výsledná polévka je pálivá a teď na podzim krásně zahřeje. Postup přípravy je podobný jako u předchozího receptu, ale popíšu ho detailně i v tomto receptu, abyste ho nemuseli dohledávat v předchozím článku.

Suroviny pro 4 osoby:
  • 1 dýně Hokaido
  • 1-2 cibule
  • Zázvor
  • Zeleninový vývar – 1 litr
  • 1 kokosové mléko
  • Red curry paste
  • Kokosový olej
  • Koření – sůl, pepř

Rychlý postup:

Suroviny
Cibule, zázvor, dýně
Dýni rozpůlím, vydlabu vnitřek, který vyhodím a dužinu i se slupkou nakrájím na menší kusy. Na kokosovém oleji osmažím nakrájenou cibuli a poté přidám dýni, několik plátků zázvoru a dvě lžičky red curry paste. 3 minuty smažím a pak zaliju zeleninovým vývarem, přidám pepř a sůl. Vařím do změknutí. Když je dýně měkká, tak ji rozmixuju tyčovým mixérem. Před mixováním několik plátků zázvoru vyndám a vyhodím, ale nevyndávám všechny. Pokud je polévka řídká, nechám trochu vody odpařit při vaření. Nakonec polévku zjemním kokosovým mlékem a případně ještě dosolím.

Podrobný postup:

Hokaido dýně se vaří včetně slupky, nemusím ji tedy nijak loupat nebo okrajovat. Slupka během vaření krásně změkne. Důkladně dýni opláchnu a jen pokud je na slupce něco, co nejde umýt, tak to odkrojím (většinou tu část, na které dýně seděla v zemi). Dýni rozpůlím a lžící vydlabu vnitřek – semínka a měkkou dužinu. Vnitřek vyhodím (semínka se dají dále použít, ale zatím jsem to ještě nezkoušela). Vydlabanou dýni nakrájím na menší kousky.

Kokosový olej - cibule - dýně - red curry paste
zeleninový vývar - kokosové mléko - koření
Cibule nakrájím na kostičky (není nutné na drobno, protože ji pak budu mixovat) a osmažím na kokosovém oleji do zlatova. Místo kokosového oleje lze použít i máslo. Poté přidám dýni, dvě lžičky red curry paste a několik plátků zázvoru. Red curry paste často prodávají ve vietnamských obchodech. Pasta je hodně pálivá, takže raději nejprve dejte jednu lžičku a postupně přidávejte více. Podle doporučení na balíčku by se mohlo celé 50 g balení přidat do polévky (je to asi 8 lžiček), ale na mne by to bylo strašně pálivé. Takže záleží na tom, jak máte rádi ostrá jídla. Dvě až tři minuty směs restuju.

Přidám zeleninový vývar. Protože je tato polévka složena jen z několika málo surovin a protože chci, aby vynikla chuť dýně, používám domácí vývar a ne vývar z bujónu. Obecně mi nevadí používání bujónu, ale v tomto případě se opravdu hodí použít pravý zeleninový vývar, který vůbec není složitý na přípravu. Kdyby Vás zajímala příprava vývaru, dejte prosím vědět do komentářů. Polévku ještě opepřím a osolím.

Po změknutí dýně polévku důkladně rozmixuju ponorným mixérem. Aby polévka nebyla silně zázvorová, několik plátků zázvoru z polévky vyndám a vyhodím. Poté přidám kokosové mléko – malou nebo velkou plechovku. Z velké plechovky bude polévka více krémová, ale je potřeba nechat odpařit část vody. Po přidání kokosového mléka ještě polévku vařím několik minut, aby se mléko prohřálo a spojilo. Hotovou polévku ještě jednou ochutnám a případně dosolím nebo dopepřím. 

Nakonec polévku nandám do talířů a milovníci ostrých jídel mohou polévku ozdobit nakrájenou chilli papričkou. Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat