V
minulém článku jsem představila krémovou dýňovou polévku s římským kmínem. Dnes bych Vám chtěla ukázat jinou
variantu dýňové polévky – inspirovanou Thajskem. Hlavní koření
v polévce je red curry paste (červená kari pasta) a pro zjemnění
polévky použiju kokosové mléko. Výsledná polévka je pálivá a
teď na podzim krásně zahřeje. Postup přípravy je podobný jako
u předchozího receptu, ale popíšu ho detailně i v tomto receptu,
abyste ho nemuseli dohledávat v předchozím článku.
Suroviny
pro 4 osoby:
- 1 dýně Hokaido
- 1-2 cibule
- Zázvor
- Zeleninový vývar – 1 litr
- 1 kokosové mléko
- Red curry paste
- Kokosový olej
- Koření – sůl, pepř
Rychlý
postup:
Suroviny |
Cibule, zázvor, dýně |
Dýni
rozpůlím, vydlabu vnitřek, který vyhodím a dužinu i se slupkou
nakrájím na menší kusy. Na kokosovém oleji osmažím nakrájenou
cibuli a poté přidám dýni, několik plátků zázvoru a dvě
lžičky red curry paste. 3 minuty smažím a pak zaliju zeleninovým
vývarem, přidám pepř a sůl. Vařím do změknutí. Když je dýně
měkká, tak ji rozmixuju tyčovým mixérem. Před mixováním
několik plátků zázvoru vyndám a vyhodím, ale nevyndávám
všechny. Pokud je polévka řídká, nechám trochu vody odpařit
při vaření. Nakonec polévku zjemním kokosovým mlékem a
případně ještě dosolím.
Podrobný
postup:
Hokaido
dýně se vaří včetně slupky, nemusím ji tedy nijak loupat nebo
okrajovat. Slupka během vaření krásně změkne. Důkladně dýni
opláchnu a jen pokud je na slupce něco, co nejde umýt, tak to
odkrojím (většinou tu část, na které dýně seděla v zemi).
Dýni rozpůlím a lžící vydlabu vnitřek – semínka a měkkou
dužinu. Vnitřek vyhodím (semínka se dají dále použít, ale
zatím jsem to ještě nezkoušela). Vydlabanou dýni nakrájím na
menší kousky.
Kokosový olej - cibule - dýně - red curry paste zeleninový vývar - kokosové mléko - koření |
Cibule
nakrájím na kostičky (není nutné na drobno, protože ji pak budu
mixovat) a osmažím na kokosovém oleji do zlatova. Místo kokosového
oleje lze použít i máslo. Poté přidám dýni, dvě lžičky red
curry paste a několik plátků zázvoru. Red curry paste často
prodávají ve vietnamských obchodech. Pasta je hodně pálivá,
takže raději nejprve dejte jednu lžičku a postupně přidávejte
více. Podle doporučení na balíčku by se mohlo celé 50 g balení
přidat do polévky (je to asi 8 lžiček), ale na mne by to bylo
strašně pálivé. Takže záleží na tom, jak máte rádi ostrá
jídla. Dvě až tři minuty směs restuju.
Přidám
zeleninový vývar. Protože je tato polévka složena jen z několika
málo surovin a protože chci, aby vynikla chuť dýně, používám
domácí vývar a ne vývar z bujónu. Obecně mi nevadí používání
bujónu, ale v tomto případě se opravdu hodí použít pravý
zeleninový vývar, který vůbec není složitý na přípravu.
Kdyby Vás zajímala příprava vývaru, dejte prosím vědět do
komentářů. Polévku ještě opepřím a osolím.
Po
změknutí dýně polévku důkladně rozmixuju ponorným mixérem.
Aby polévka nebyla silně zázvorová, několik plátků zázvoru z
polévky vyndám a vyhodím. Poté přidám kokosové mléko –
malou nebo velkou plechovku. Z velké plechovky bude polévka více
krémová, ale je potřeba nechat odpařit část vody. Po přidání
kokosového mléka ještě polévku vařím několik minut, aby se
mléko prohřálo a spojilo. Hotovou polévku ještě jednou ochutnám
a případně dosolím nebo dopepřím.
Nakonec
polévku nandám do talířů a milovníci ostrých jídel mohou
polévku ozdobit nakrájenou chilli papričkou. Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat