
Jen malá poznámka –
pro fotky u receptu jsem použila malinkou dýni a i ostatní
suroviny jsou nafoceny v polovičním množství. Ve výsledku jsem
měla porci pro dvě osoby. Pokud budete postupovat podle receptu,
budete mít větší hromádky cibule a ostatních surovin, než je
vidět na fotkách.
Suroviny pro 4 osoby:
- 1 velká dýně Hokaido
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- Zeleninový vývar – 1 litr
- 1 kelímek smetany (200 ml)
- Máslo, olej z dýňových semínek nebo olivový olej
- Koření – sůl, pepř, římský kmín
![]() |
Příprava dýně |
Rychlý postup:
Dýni rozpůlím, vydlabu
vnitřek, který vyhodím a dužinu i se slupkou nakrájím na menší
kusy. Na másle osmažím nakrájenou cibuli a poté přidám dýni.
3 minuty smažím a pak zaliju zeleninovým vývarem, přidám
česnek, římský kmín, pepř a sůl. Vařím do změknutí. Když
je dýně měkká, tak ji rozmixuju tyčovým mixérem. Pokud je
polévka řídká, nechám trochu vody odpařit při vaření.
Nakonec polévku zjemním smetanou a případně ještě dosolím.
Podávám s kapkou oleje z dýňových semínek nebo olivového
oleje.
Podrobný postup:
![]() |
Základní suroviny - cibule, česnek, vývar a dýně. Do receptu ještě patří smetana, římský kmín, pepř a sůl |
Hokaido dýně se vaří
včetně slupky, nemusím ji tedy nijak loupat nebo okrajovat. Slupka
během vaření krásně změkne. Důkladně dýni opláchnu a jen
pokud je na slupce něco, co nejde umýt, tak to odkrojím (většinou
tu část, na které dýně seděla v zemi). Dýni rozpůlím a lžící
vydlabu vnitřek – semínka a měkkou dužinu. Vnitřek vyhodím
(semínka se dají dále použít, ale zatím jsem to ještě
nezkoušela). Vydlabanou dýni nakrájím na menší kousky.
![]() |
Postup - cibule, dýně, vývar, česnek, kmín, pepř a sůl, rozmixovat a přidat smetanu. A ještě jednou dochutit. Výsledná polévka je krémová a má nádhernou barvu. |
Cibule nakrájím na
kostičky (není nutné na drobno, protože ji pak budu mixovat) a
osmažím na trošce másla do zlatova. Poté přidám dýni a i tu
několik minut orestuju. Přidám zeleninový vývar. Protože je
tato polévka složena jen z několika málo surovin a protože chci,
aby vynikla chuť dýně, používám domácí vývar a ne vývar z
bujónu. Obecně mi nevadí používání bujónu, ale v tomto
případě se opravdu hodí použít pravý zeleninový vývar, který
vůbec není složitý na přípravu. Kdyby Vás zajímala příprava
vývaru, dejte prosím vědět do komentářů.
Společně s vývarem
přidám nakrájený česnek (ten nesmažím na začátku s cibulí,
ale přidávám ho na konci, aby mi v průběhu vaření nezhořkl).
Nyní polévku okořením římským kmínem. Římský kmín chutná
úplně jinak než klasický kmín – je velmi aromatický a často
se používá v indické nebo marocké kuchyni. Pokud s ním nemáte
zkušenosti, použijte poprvé trochu méně kmínu, ale já mám
jeho chuť velmi ráda, takže kořením vydatně. Ponorný mixér mi
kmín nerozmixuje, takže pokud chcete mít úplně hladkou polévku,
je potřeba přidat mletý kmín. Zároveň polévku opepřím a
osolím.
Po změknutí dýně
polévku důkladně rozmixuju ponorným mixérem. Poté přidám
smetanu – na porci pro 4 osoby stačí jeden kelímek (200 ml).
Postupně ale dávám smetany méně a méně, aby výsledná polévka
byla lehčí a více vynikla lahodná chuť dýně, nyní dávám asi
140 – 150 ml. Záleží na Vaší chuti a taky na tom, jestli
budete schopni využít zbytek smetany. U nás doma ji manžel prostě
vypije. :-) Po přidání smetany ještě polévku vařím několik
minut, aby se smetana prohřála a spojila. Smetanu by měla mít
pokojovou teplotu, studená smetana právě vyndaná z lednice se
může zdrcnout. Hotovou polévku ještě jednou ochutnám a případně dosolím nebo dopepřím.
Nakonec polévku nandám
do talířů a ozdobím několika kapkami oleje z dýňových
semínek. Pokud si tento olej nechcete kupovat jen kvůli jedné
polévce a nevíte, jak ho jinak využít, použijte pár kapek
olivového oleje – vůbec to nevadí. Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat