Linecké cukroví mám
hlavně spojené s vánoční náladou a horkým svařákem. Ale
protože mi opravdu chutná, nechci čekat celý rok a občas ho peču i v
průběhu roku, klidně i v létě. Aby příprava netrvala tak
dlouho, používám větší formičku, takže jedno kolečko
(kytička) je velké jako dlaň. O Vánocích použiji stejný
recept, jen vykrajuji menší tvary.
Ingredience:
- 350 g hladké mouky
- 110 g moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 240 g másla
- 2 žloutky
- citronová kůra
- marmeláda – rybízová nebo jiná, lehce kyselá marmeláda
Příprava těsta |
Rychlý postup:
- studené máslo nakrájím na malé kostičky
- všechny ingredience (kromě marmelády) smíchám dohromady a vypracuju hladké těsto, které nechám vychladit v lednici
- těsto rozválím a vykrájím kolečka
- peču asi 8-10 minut při 175 stupních (dle trouby) – jen do růžova
- kolečka slepím marmeládou
Podrobný postup:
Před a po upečení |
Základem pro
linecké těsto je studené máslo. Opravdu studené a tuhé máslo
vyndám z lednice a nakrájím na malé kostičky. Jednotlivé
kostičky se sice budou lepit k sobě, ale to vůbec nevadí. Zkoušela jsem
si ulehčit práci a máslo jsem rozehřála a pak přidala do těsta,
ale potom bylo těsto mokré (ačkoliv jsem použila stejné
množství) a upečené těsto nemělo krásnou nadýchanou
konzistenci.
Do mísy prosiju hladkou mouku a
moučkový cukr. Přidám vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou
kůru, dva žloutky a nakrájené máslo. Dá se lehce promíchat
vařečkou, ale aby se těsto správně spojilo, je potřeba si
ušpinit ruce. Postupně rukama těsto zpracuju na hladkou kouli. Ze
začátku je těsto sypké, ale jak se máslo začne zahřívat, vše
se krásně propojí.
Alespoň na hodinu nechám těsto
vychladit v lednici (klidně i déle, třeba přes noc). Poté na
lehce pomoučněném válu rozválím těsto a vykrájím kolečka
nebo tvary podle formičky. Do poloviny koleček ještě vykrojíme
díru. Plech vyložím pečícím papírem, kolečka peču asi 8-10
minut při 175 stupních (dle trouby) – jen do růžova, neměla by
zhnědnout. Než zjistíte, kolik minut potřebuje Vaše trouba, je
potřeba je poctivě sledovat. Stačí chvilka nepozornosti a budou
spálená. Při pečení malého cukroví je potřeba být ještě
opatrnější.
Ještě předtím, než budu kolečka
slepovat, posypu horní poloviny moučkovým cukrem. Když jsem
posypala cukrem až finální slepená kolečka, na marmeládě
uprostřed se vytvořila nehezky vypadající krusta. Takto sice
chutnají stejně, ale vypadají mnohem lépe. Kolečka slepuju
marmeládou. Podle mne nejlépe chutnají s lehce nakyslou marmeládou
(například rybízovou). Těsto je dost sladké a společně se
sladkou marmeládou je to příliš.
Nejlépe chutnají druhý nebo třetí
den, až se marmeláda krásně spojí s upečeným těstem. První
den je těsto křehké a snadno se poláme. Tak ať se podaří! :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat