úterý 11. října 2016

Čokoládové brownies

Brownies patří mezí jedny z nejlepších čokoládových dezertů. Hutná hořká čokoláda, která chutná prostě božsky! Protože jsou brownies velmi syté, stačí ochutnat jen malý kousek. I přesto mi ale doma vždy záhadně rychle zmizí. Po upečení jsou brownies zvenku krásně lesklé, ale vnitřek dezertu zůstává stále lehce mokrý a vláčný. Aby se odlehčila jejich hutná chuť, mohou se podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo vyšlehanou zakysanou smetanou.

Suroviny pro jednu dortovou formu:
  • 160 g másla
  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 300 g krupicového cukru
  • 40 g kakaa
  • 85 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • špetka soli (jen kolik se vejde mezi prsty)

Suroviny - Máslo, čokoláda, cukr (vanilkový), kakao,
hladká mouka, sůl, vejce
Rychlý postup:

Ve vodní lázni rozpustím máslo a 160 g čokolády. Mezitím vyšlehám vejce s cukrem do pěny. Rozpuštěné máslo s čokoládou naliju do mísy a přidám vejce s cukrem – promíchám je dohromady, ale už jen lehce, aby vyšlehaná vejce nespadla. Přidám všechny sypké suroviny. Nakonec přidám 40 g hořké čokolády nasekané na jemno.

Příprava rozpuštěné čokolády s máslem
Směs naliju do formy a nechám péct 30 – 45 minut při 165 stupních. Po půl hodině pečení každé 4 minuty kontroluji špejlí těsto. Brownies jsou hotové, když těsto už není tekuté, ale stále nechává drobné kousky na špejli. Špejle by neměla být úplně suchá.

Podrobný postup:

Suroviny na těsto - k čokoládě s máslem přidám vyšlehaná
vejce s cukrem (bohužel jsem je nevyfotila, ale snad si je
představíte) a pak mouka, kakao, špetka soli a nakonec
pokrájená čokoláda. 
Protože příprava brownies je velmi rychlá, nejprve si naměřím a odvážím všechny suroviny, abych je pak mohla rychle přisypávat. 200 g kvalitní hořké čokolády rozdělím na 160 g a zbylých 40 g (skutečně lze pak poznat rozdíl na chuti brownies, nehodí se hořká čokoláda na vaření). 160 g čokolády nalámu na kostičky a 40 g čokolády nožem nasekám na menší kousky. Ve vodní lázni rozpustím máslo a 160 g hořké čokolády. (V jednom hrnci vařím vodu a menší hrnec posadím nahoru tak, aby se dno nedotýkalo vody a do horního hrnce dám máslo a čokoládu.)

Vysypání formy hrubou moukou.
Na upečených brownies jsou vidět vpichy špejlí pro kontrolu
stavu těsta. Lepší kontrolovat častěji, než aby se brownies
vysušili.
Mezitím vyšlehám vejce s cukrem do pěny. Já používám bílý cukr ovoněný vanilkovými lusky, které jsem získala z jiných receptů. Po použití vanilkových semínek (například z panna cotta receptu) zbylé vanilkové lusky hodím do kila cukru a časem se cukr lehce ovoní. Při šlehání vejce nabydou objem a vytvoří se pěna. Šlehání trvá několik minut. Díky vyšlehaným vyjcům budou brownies více nadýchané. Vyzkoušela jsem i vejce nešlehat a společně s cukrem je rovnou přidat do těsta. Výsledné brownies jsou pak ještě více hutné, ale taky dobré. Můžete si to třeba dvakrát vyzkoušet – jednou se šleháním a jednou bez – a uvidíte, jaká varianta Vám bude více chutnat.

Rozpuštěné máslo s čokoládou naliju do mísy a poté, co směs trochu vychladne, přidám vyšlehaná vejce s cukrem. Obě části zamíchám dohromady, ale už jen lehce, aby vyšlehaná vejce nespadla. Poté přisypu kakao, mouku a špetku soli. Sypké suroviny nasypu přes sítko a promíchám. Nakonec přidám 40 g hořké čokolády nasekané na jemno.

Formu na brownies vymažu máslem a vysypu hrubou moukou (forma může být kulatá dortová nebo čtvercová). Zkoušela jsem formu místo mouky vysypat kakaem, ale upečené brownies mi pak nešly od formy oddělit. Směs naliju do formy a nechám péct 30 – 45 minut při 165 stupních. Aby brownies měli tu nádhernou konzistenci – hutné těsto na povrchu suché a uvnitř lehce mokré – je důležité pravidelně kontrolovat stav těsta. Nevím proč, ale někdy mi trvá upéct brownies 35 minut a jindy 45 minut, ikdyž používám stejné množství surovin. Většinou posledních 15 minut pečení stojím u trouby a pořád ji hlídám. Když jsem si četla diskuze na internetu u jiných brownies receptů, tak někdo měl brownies hotové dokonce za 17 minut (ale použité suroviny byly trochu jiné). Při prvním pokusu si tedy dejte obzvlášť pozor, aby se brownies nepřepekly.

Po půl hodině pečení každé 4 minuty kontroluji špejlí těsto. Brownies jsou hotové, když těsto už není tekuté, ale stále nechává drobné kousky na špejli. Špejle by neměla být úplně suchá. Na povrchu je těsto krásně lesklé. Po vychladnutí brownies nakrájím na malé čtverečky. Nejlépe chutnají s vanilkovou zmrzlinou nebo s vyšlehanou zakysanou smetanou s trochou moučkového cukru. Recept se dá i obměňovat – do těsta lze přidat strouhaný kokos nebo různé typy ořechů. Doufám, že brownies budou mít úspěch!


Žádné komentáře:

Okomentovat