Brownies
patří mezí jedny z nejlepších čokoládových dezertů. Hutná
hořká čokoláda, která chutná prostě božsky! Protože jsou brownies velmi syté, stačí ochutnat jen malý kousek. I přesto mi ale doma vždy záhadně rychle zmizí. Po upečení jsou brownies
zvenku krásně lesklé, ale vnitřek dezertu zůstává stále lehce
mokrý a vláčný. Aby se odlehčila jejich hutná chuť, mohou se
podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo vyšlehanou zakysanou smetanou.
Suroviny
pro jednu dortovou formu:
- 160 g másla
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 300 g krupicového cukru
- 40 g kakaa
- 85 g hladké mouky
- 3 vejce
- špetka soli (jen kolik se vejde mezi prsty)
Suroviny - Máslo, čokoláda, cukr (vanilkový), kakao, hladká mouka, sůl, vejce |
Rychlý
postup:
Ve
vodní lázni rozpustím máslo a 160 g čokolády. Mezitím vyšlehám
vejce s cukrem do pěny. Rozpuštěné máslo s čokoládou naliju do
mísy a přidám vejce s cukrem – promíchám je dohromady, ale už
jen lehce, aby vyšlehaná vejce nespadla. Přidám všechny sypké
suroviny. Nakonec přidám 40 g hořké čokolády nasekané na jemno.
Příprava rozpuštěné čokolády s máslem |
Směs
naliju do formy a nechám péct 30 – 45 minut při 165 stupních.
Po půl hodině pečení každé 4 minuty kontroluji špejlí těsto.
Brownies jsou hotové, když těsto už není tekuté, ale stále
nechává drobné kousky na špejli. Špejle by neměla být úplně
suchá.
Podrobný
postup:
Suroviny na těsto - k čokoládě s máslem přidám vyšlehaná vejce s cukrem (bohužel jsem je nevyfotila, ale snad si je představíte) a pak mouka, kakao, špetka soli a nakonec pokrájená čokoláda. |
Protože
příprava brownies je velmi rychlá, nejprve si naměřím a odvážím
všechny suroviny, abych je pak mohla rychle přisypávat. 200 g
kvalitní hořké čokolády rozdělím na 160 g a zbylých 40 g
(skutečně lze pak poznat rozdíl na chuti brownies, nehodí se
hořká čokoláda na vaření). 160 g čokolády nalámu na kostičky
a 40 g čokolády nožem nasekám na menší kousky. Ve vodní lázni
rozpustím máslo a 160 g hořké čokolády. (V jednom hrnci vařím
vodu a menší hrnec posadím nahoru tak, aby se dno nedotýkalo vody
a do horního hrnce dám máslo a čokoládu.)
Vysypání formy hrubou moukou. Na upečených brownies jsou vidět vpichy špejlí pro kontrolu stavu těsta. Lepší kontrolovat častěji, než aby se brownies vysušili. |
Mezitím
vyšlehám vejce s cukrem do pěny. Já používám bílý cukr
ovoněný vanilkovými lusky, které jsem získala z jiných receptů.
Po použití vanilkových semínek (například z panna cotta
receptu) zbylé vanilkové lusky hodím do kila cukru a časem se
cukr lehce ovoní. Při šlehání vejce nabydou objem a vytvoří se
pěna. Šlehání trvá několik minut. Díky vyšlehaným vyjcům
budou brownies více nadýchané. Vyzkoušela jsem i vejce nešlehat
a společně s cukrem je rovnou přidat do těsta. Výsledné
brownies jsou pak ještě více hutné, ale taky dobré. Můžete si
to třeba dvakrát vyzkoušet – jednou se šleháním a jednou bez
– a uvidíte, jaká varianta Vám bude více chutnat.
Rozpuštěné
máslo s čokoládou naliju do mísy a poté, co směs trochu
vychladne, přidám vyšlehaná vejce s cukrem. Obě části zamíchám
dohromady, ale už jen lehce, aby vyšlehaná vejce nespadla. Poté
přisypu kakao, mouku a špetku soli. Sypké suroviny nasypu přes
sítko a promíchám. Nakonec přidám 40 g hořké čokolády
nasekané na jemno.
Formu
na brownies vymažu máslem a vysypu hrubou moukou (forma může být
kulatá dortová nebo čtvercová). Zkoušela jsem formu místo mouky
vysypat kakaem, ale upečené brownies mi pak nešly od formy
oddělit. Směs naliju do formy a nechám péct 30 – 45 minut při
165 stupních. Aby brownies měli tu nádhernou konzistenci – hutné
těsto na povrchu suché a uvnitř lehce mokré – je důležité
pravidelně kontrolovat stav těsta. Nevím proč, ale někdy mi trvá
upéct brownies 35 minut a jindy 45 minut, ikdyž používám stejné
množství surovin. Většinou posledních 15 minut pečení stojím
u trouby a pořád ji hlídám. Když jsem si četla diskuze na
internetu u jiných brownies receptů, tak někdo měl brownies
hotové dokonce za 17 minut (ale použité suroviny byly trochu
jiné). Při prvním pokusu si tedy dejte obzvlášť pozor, aby se
brownies nepřepekly.
Po
půl hodině pečení každé 4 minuty kontroluji špejlí těsto.
Brownies jsou hotové, když těsto už není tekuté, ale stále
nechává drobné kousky na špejli. Špejle by neměla být úplně
suchá. Na povrchu je těsto krásně lesklé. Po vychladnutí brownies nakrájím na malé čtverečky.
Nejlépe chutnají s vanilkovou zmrzlinou nebo s vyšlehanou
zakysanou smetanou s trochou moučkového cukru. Recept se dá i
obměňovat – do těsta lze přidat strouhaný kokos nebo různé
typy ořechů. Doufám, že brownies budou mít úspěch!
Žádné komentáře:
Okomentovat