Recept na
panna cottu je úžasně jednoduchý, příprava se stihne za deset
minut a pak jen počkám, než se hotová panna cotta několik hodin vychladí v lednici. Pro mne ale bylo náročné vymyslet servírování – jak
vyklopit vychlazenou panna cottu, aby vypadala hezky jako to znám z restaurací? Rady, které
jsem našla na internetu moc nepomáhaly a tak jsem zkoušela různé
možnosti...
Ingredience pro 4
osoby:
- 400 ml smetany ke šlehání
- 100 ml mléka (jakékoliv tučnosti)
- 3 plátky želatiny
- 1 vanilkový lusk
- 2 lžíce moučkového cukru
- studená voda
- ovoce – maliny, borůvky, jahody (může být čerstvé nebo mražené)
Příprava želatiny |
Rychlý postup:
Želatinu nechám
nabobtnat ve vodě. Vanilkový lusk rozříznu a vyndám z něj
semínka. V kastrolu ohřeju smetanu a mléko, přidám vanilková
semínka a cukr. Na hraně varu zahřívám 5 minut a pak přidám
želatinu a vařím ještě 2- 3 minuty, než se želatina rozpustí.
Směs naleju do 4 mističek a po vychladnutí dám ztuhnout do ledničky na
několik hodin nebo klidně přes noc. Podávám společně s omáčkou
z rozehřátého ovoce.
Podrobný postup:
Příprava vanilky a ukázka domácího vanilkového cukru |
3 plátky želatiny
rozlámu a dám do misky. Želatinu zaliju studenou vodou tak, aby
byla celá ponořená. Během 5 minut želatina nabobtná, ale bude
pořád držet tvar – přebytečnou vodu poté vyleju.
Mezitím podélně
rozříznu vanilkový lusk napůl a nožem z každé poloviny vyberu
semínka. Zbylé lusky nevyhazuju, ale používám je k přípravě
domácího vanilkového cukru. Do plastové krabičky nasypu
krupicový cukr a přidám do něj vanilkové lusky, které mi
postupně zůstavají z vaření. Lusky cukr provoní a tím získám
domácí vanilkový cukr, který mne vyjde výrazně levněji než
kupovaný po 10 gramech. Tento cukr pak často používám - třeba
do kávy nebo do vanilkových dezertů.
Příprava směsi a ovocné omáčky |
V kastrolu ohřeju
smetanu a mléko, přidám moučkový cukr a vanilková semínka. Je
potřeba směs dostatečně promíchat, aby se semínka oddělila od
sebe. Jakmile se směs začne vařit, stáhnu teplotu a na hraně
varu zahřívám asi 5 minut, aby se vanilka krásně rozvoněla. Poté
přidám želatinu a vařím ještě 2 až 3 minuty, než se želatina
rozpustí. Směs je pořád velmi tekutá, ztuhne až během
chlazení. Dva plátky želatiny nestačily na dostatečné ztuhnutí,
ale tři jsou akorát.
Směs naleju do
připravených mističek. Právě v tomto bodě jsem nejvíc
testovala – jak hotovou panna cottu vyklopit, aby vypadala
hezky? Když jsem použila zapékací misky, tak se mi panna cotta
přilepila a kousky mi zůstaly nalepené na misce. (Když jsem ale
připravovala panna cottu z pytlíku, tak se mi krásně vyklopila a
vypadala nádherně – ale zase nebyla domácí.) Pak jsem četla
radu, že si misky můžu vymazat olejem – to bohužel nepomohlo.
Zjistila jsem, že panna cotta jde dobře vyklopit ze silikonových formiček na
muffiny, ale ty jsou malé, takže jsou vhodné jen pokud plánujete malý dezert. Nakonec u mne vyhrál následující způsob
servírování – panna cottu vůbec nevyklápím a ovocnou omáčku
před servírováním nandám přímo do misky se ztuhlou panna
cottou. Pro ještě lepší dojem nechám panna cottu
ztuhnout v malé sklence na whiskey. V tomto případě pozor na to,
aby sklenka náhodou nepraskla, když se do ní naleje horká směs
smetany. Proto po uvaření směsi ještě počkám asi 4 minuty
(během kterých směs pravidelně míchám). Až trochu vyhladne,
naleju ji do sklenek a po vychladnutí je dám do ledničky na
několik hodin nebo i přes noc.
Přímo před
servírováním ohřeju na pánvi ovoce. Jen vařečkou ho rozmačkám,
aby v omáčce nebyly velké kousky. Nijak ho ale nemixuju nebo
nepasíruju. Můžete přidat cukr, pokud chcete sladší omáčku. Vychlazenou panna cottu podávám s omáčkou z ohřátého
ovoce. Tak ať chutná!
P.S. Jestli máte
zaručené tipy, jak jednoduše vyklopit panna cottu, budu moc ráda, když se o
ně podělíte v komentářích. :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat