pondělí 19. září 2016

Vanilková panna cotta

Recept na panna cottu je úžasně jednoduchý, příprava se stihne za deset minut a pak jen počkám, než se hotová panna cotta několik hodin vychladí v lednici. Pro mne ale bylo náročné vymyslet servírování – jak vyklopit vychlazenou panna cottu, aby vypadala hezky jako to znám z restaurací? Rady, které jsem našla na internetu moc nepomáhaly a tak jsem zkoušela různé možnosti...

Ingredience pro 4 osoby:
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml mléka (jakékoliv tučnosti)
  • 3 plátky želatiny
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • studená voda
  • ovoce – maliny, borůvky, jahody (může být čerstvé nebo mražené)

Příprava želatiny
Rychlý postup:
Želatinu nechám nabobtnat ve vodě. Vanilkový lusk rozříznu a vyndám z něj semínka. V kastrolu ohřeju smetanu a mléko, přidám vanilková semínka a cukr. Na hraně varu zahřívám 5 minut a pak přidám želatinu a vařím ještě 2- 3 minuty, než se želatina rozpustí. Směs naleju do 4 mističek a po vychladnutí dám ztuhnout do ledničky na několik hodin nebo klidně přes noc. Podávám společně s omáčkou z rozehřátého ovoce.


Podrobný postup:
Příprava vanilky a ukázka domácího vanilkového cukru
3 plátky želatiny rozlámu a dám do misky. Želatinu zaliju studenou vodou tak, aby byla celá ponořená. Během 5 minut želatina nabobtná, ale bude pořád držet tvar – přebytečnou vodu poté vyleju.

Mezitím podélně rozříznu vanilkový lusk napůl a nožem z každé poloviny vyberu semínka. Zbylé lusky nevyhazuju, ale používám je k přípravě domácího vanilkového cukru. Do plastové krabičky nasypu krupicový cukr a přidám do něj vanilkové lusky, které mi postupně zůstavají z vaření. Lusky cukr provoní a tím získám domácí vanilkový cukr, který mne vyjde výrazně levněji než kupovaný po 10 gramech. Tento cukr pak často používám - třeba do kávy nebo do vanilkových dezertů.

Příprava směsi a ovocné omáčky
V kastrolu ohřeju smetanu a mléko, přidám moučkový cukr a vanilková semínka. Je potřeba směs dostatečně promíchat, aby se semínka oddělila od sebe. Jakmile se směs začne vařit, stáhnu teplotu a na hraně varu zahřívám asi 5 minut, aby se vanilka krásně rozvoněla. Poté přidám želatinu a vařím ještě 2 až 3 minuty, než se želatina rozpustí. Směs je pořád velmi tekutá, ztuhne až během chlazení. Dva plátky želatiny nestačily na dostatečné ztuhnutí, ale tři jsou akorát.

Různé formičky - panna cotta po vyklopení ze zapékací
misky vypadá jako nakládaný hermelín. Ze silikonové
formičky je krásná, ale malá. Takže u mne vyhrává ta
jednoduchá cesta - panna cottu vůbec nevyklápím.
Směs naleju do připravených mističek. Právě v tomto bodě jsem nejvíc testovala – jak hotovou panna cottu vyklopit, aby vypadala hezky? Když jsem použila zapékací misky, tak se mi panna cotta přilepila a kousky mi zůstaly nalepené na misce. (Když jsem ale připravovala panna cottu z pytlíku, tak se mi krásně vyklopila a vypadala nádherně – ale zase nebyla domácí.) Pak jsem četla radu, že si misky můžu vymazat olejem – to bohužel nepomohlo. 

Zjistila jsem, že panna cotta jde dobře vyklopit ze silikonových formiček na muffiny, ale ty jsou malé, takže jsou vhodné jen pokud plánujete malý dezert. Nakonec u mne vyhrál následující způsob servírování – panna cottu vůbec nevyklápím a ovocnou omáčku před servírováním nandám přímo do misky se ztuhlou panna cottou. Pro ještě lepší dojem nechám panna cottu ztuhnout v malé sklence na whiskey. V tomto případě pozor na to, aby sklenka náhodou nepraskla, když se do ní naleje horká směs smetany. Proto po uvaření směsi ještě počkám asi 4 minuty (během kterých směs pravidelně míchám). Až trochu vyhladne, naleju ji do sklenek a po vychladnutí je dám do ledničky na několik hodin nebo i přes noc.

Přímo před servírováním ohřeju na pánvi ovoce. Jen vařečkou ho rozmačkám, aby v omáčce nebyly velké kousky. Nijak ho ale nemixuju nebo nepasíruju. Můžete přidat cukr, pokud chcete sladší omáčku. Vychlazenou panna cottu podávám s omáčkou z ohřátého ovoce. Tak ať chutná!


P.S. Jestli máte zaručené tipy, jak jednoduše vyklopit panna cottu, budu moc ráda, když se o ně podělíte v komentářích. :-)  

Žádné komentáře:

Okomentovat