neděle 4. září 2016

Tortilla s kuřetem a mango salsou

Na kurzu "I love burgers" nás naučili, jak připravit výbornou mangovou salsu (nebo spíše salátek). Kombinace manga a červené cibule mě nejprve překvapila, ale po ochutnání jsem byla nadšená. Přemýšlela jsem, jak ji využít i jinde než jen na burger a vymyslela jsem lehkou tortillu s kuřecím masem, mangem, červenou cibulí a koriandrem. Výsledný recept je zdravý a chutná skvěle!

Suroviny pro 4 porce:
  • 4 velké tortilla placky (nebo 8 menších)
  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 mango
  • 1 červená cibule
  • 250 g bílého jogurtu
  • listový salát (hlávkový, římský – dle chuti)
  • koření – sůl, pepř, koriandr, chilli
Jogurt s koriandrem; kuřecí kousky
Rychlý postup:

Maso nakrájím na kostičky, opepřím a osmažím. Po osmažení ho osolím. Mango a červenou cibuli nakrájím na jemno, smíchám je dohromady a okořením pepřem, solí, špetkou chilli a koriandrem. Pro lepší propojení lze přidat i dvě lžíce olivového oleje. Bílý jogurt také okořením solí, pepřem a koriandrem. Listový salát nakrájím na menší kusy. Vezmu si jednu tortilla placku a na jednu polovinu nanesu bílý jogurt, nakrájený salát, kousky kuřete a mango salsu. Tortillu pak svinu do trubičky. Aby se trubička nerozbalovala, doprostřed zapíchnu párátko.

Mango - chilli - červená cibule - koriandr, pepř, sůl
Podrobný postup:

Kuřecí prsa očistím a nakrájím na menší kostičky. Opepřím je a osmažím na rozpálené pánvi. Pánev by měla být opravdu rozpálená, aby se maso hned zatáhlo a nepustilo šťávu. Aby se maso nepřipalovalo, použiju trochu oleje. Po osmažení maso osolím. Kdybych ho osolila ještě před smažením, maso by pustilo šťávu a bylo by příliš suché.

Tortilla - jogurt - listový salát - kuřecí maso - mango salsa
Mezitím oloupu mango a nakrájím ho na malé kousíčky. Čím menši kousky se povedou, tím lépe – výsledná chuť je pak více propojená. V obchodě často prodávají ještě tvrdá manga, po zakoupení většinou pár dní počkám, než dozraje a teprve pak ho používám. Červenou cibuli také nakrájím na jemno a smíchám s mangem. Dochutím solí, pepřem, čerstvým nebo sušeným chilli a nakrájeným čerstvým koriandrem. Pro lepší spojení všech ingrediencí je dobré přidat i několik lžic olivového oleje (ale není to nutné).

Bílý jogurt také osolím, opepřím a zamíchám do něj nakrájený koriandr. Listový salát nakrájím na menší kusy. Nebo ho můžete jen natrhat rukama.

Zatočení tortilly
Tortilla placky je možné předem předehřát v troubě nebo na pánvi. Není to ale potřeba, spíš záleží na Vás, co Vám vyhovuje. Náplň nanáším jen na polovinu tortilly, protože když jsem ji nandala na celou placku, nešlo ji pak zabalit. Nejprve nandám jogurt, poté nakrájený zelený salát. Přidám kousky kuřete a nakonec mango salsu. Celou tortillu zatočím do trubičky a aby trubička držela, propíchnu ji uprostřed párátkem. Jídlo je lehké, takže se hodí nejenom na oběd, ale i na večeři. Doufám, že Vám bude chutnat!


Žádné komentáře:

Okomentovat