sobota 24. září 2016

Krémová dýňová polévka s římským kmínem

Blíží se podzim a s ním i sezóna dýní. Dneska bych Vám chtěla představit vynikající krémovou dýňovou polévku okořeněnou římským kmínem. Za pár dní tu ukážu jinou variantu dýňové polévky – inspirovanou Thajskem. Ale o té později. Dnešní recept je jednoduchý, obsahuje jen několik surovin a díky tomu zůstane lehce oříšková chuť dýně Hokaido výrazná a římský kmín přidá exotickou chuť Indie.

Jen malá poznámka – pro fotky u receptu jsem použila malinkou dýni a i ostatní suroviny jsou nafoceny v polovičním množství. Ve výsledku jsem měla porci pro dvě osoby. Pokud budete postupovat podle receptu, budete mít větší hromádky cibule a ostatních surovin, než je vidět na fotkách.

Suroviny pro 4 osoby:
  • 1 velká dýně Hokaido
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • Zeleninový vývar – 1 litr
  • 1 kelímek smetany (200 ml)
  • Máslo, olej z dýňových semínek nebo olivový olej
  • Koření – sůl, pepř, římský kmín

Příprava dýně
Rychlý postup:

Dýni rozpůlím, vydlabu vnitřek, který vyhodím a dužinu i se slupkou nakrájím na menší kusy. Na másle osmažím nakrájenou cibuli a poté přidám dýni. 3 minuty smažím a pak zaliju zeleninovým vývarem, přidám česnek, římský kmín, pepř a sůl. Vařím do změknutí. Když je dýně měkká, tak ji rozmixuju tyčovým mixérem. Pokud je polévka řídká, nechám trochu vody odpařit při vaření. Nakonec polévku zjemním smetanou a případně ještě dosolím. Podávám s kapkou oleje z dýňových semínek nebo olivového oleje.

Podrobný postup:

Základní suroviny - cibule, česnek, vývar a dýně. Do receptu
ještě patří smetana, římský kmín, pepř a sůl
Hokaido dýně se vaří včetně slupky, nemusím ji tedy nijak loupat nebo okrajovat. Slupka během vaření krásně změkne. Důkladně dýni opláchnu a jen pokud je na slupce něco, co nejde umýt, tak to odkrojím (většinou tu část, na které dýně seděla v zemi). Dýni rozpůlím a lžící vydlabu vnitřek – semínka a měkkou dužinu. Vnitřek vyhodím (semínka se dají dále použít, ale zatím jsem to ještě nezkoušela). Vydlabanou dýni nakrájím na menší kousky.

Postup - cibule, dýně, vývar, česnek, kmín, pepř a sůl,
rozmixovat a přidat smetanu. A ještě jednou dochutit.
Výsledná polévka je krémová a má nádhernou barvu.
Cibule nakrájím na kostičky (není nutné na drobno, protože ji pak budu mixovat) a osmažím na trošce másla do zlatova. Poté přidám dýni a i tu několik minut orestuju. Přidám zeleninový vývar. Protože je tato polévka složena jen z několika málo surovin a protože chci, aby vynikla chuť dýně, používám domácí vývar a ne vývar z bujónu. Obecně mi nevadí používání bujónu, ale v tomto případě se opravdu hodí použít pravý zeleninový vývar, který vůbec není složitý na přípravu. Kdyby Vás zajímala příprava vývaru, dejte prosím vědět do komentářů.

Společně s vývarem přidám nakrájený česnek (ten nesmažím na začátku s cibulí, ale přidávám ho na konci, aby mi v průběhu vaření nezhořkl). Nyní polévku okořením římským kmínem. Římský kmín chutná úplně jinak než klasický kmín – je velmi aromatický a často se používá v indické nebo marocké kuchyni. Pokud s ním nemáte zkušenosti, použijte poprvé trochu méně kmínu, ale já mám jeho chuť velmi ráda, takže kořením vydatně. Ponorný mixér mi kmín nerozmixuje, takže pokud chcete mít úplně hladkou polévku, je potřeba přidat mletý kmín. Zároveň polévku opepřím a osolím.

Po změknutí dýně polévku důkladně rozmixuju ponorným mixérem. Poté přidám smetanu – na porci pro 4 osoby stačí jeden kelímek (200 ml). Postupně ale dávám smetany méně a méně, aby výsledná polévka byla lehčí a více vynikla lahodná chuť dýně, nyní dávám asi 140 – 150 ml. Záleží na Vaší chuti a taky na tom, jestli budete schopni využít zbytek smetany. U nás doma ji manžel prostě vypije. :-) Po přidání smetany ještě polévku vařím několik minut, aby se smetana prohřála a spojila. Smetanu by měla mít pokojovou teplotu, studená smetana právě vyndaná z lednice se může zdrcnout. Hotovou polévku ještě jednou ochutnám a případně dosolím nebo dopepřím.

Nakonec polévku nandám do talířů a ozdobím několika kapkami oleje z dýňových semínek. Pokud si tento olej nechcete kupovat jen kvůli jedné polévce a nevíte, jak ho jinak využít, použijte pár kapek olivového oleje – vůbec to nevadí. Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat