neděle 11. září 2016

Francouzská cibulačka

Úžasná polévka, jednoduchá na přípravu. Chutná výborně i následující den a samozřejmě po ránu pomáhá na kocovinu! Níže uvádím konkrétní množství ingrediencí, ale sama při přípravě polévky vše dávám bez odměřování. Takže se vůbec nebojte použít trochu méně nebo trochu více vína. Některé cibule jsou chuťově trochu výraznější, vína také chutnají různě. Hlavně je důležité polévku stále ochutnávat a přidávat ingredience dle chuti.  

Ingredience pro 4 osoby:
  • 8 velkých cibulí
  • ½ litru bílého suchého vína
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • koření – sůl, pepř, tymián, rozmarýn, nové koření (8 kuliček)
  • bílý toustový chléb a tvrdý sýr

Nakrájení cibule
Rychlý postup:

Cibule rozpůlím a poté nakrájím na tenké plátky. Nakrájenou cibuli společně s novým kořením osmažím na oleji do hněda. Poté ji zapráším hladkou moukou, následně přidám bílé víno a bylinky. Až se víno odpaří, přileji zeleninový vývar a dochutím solí a pepřem. Po nandání polévky do talíře ještě přidám bílý toust posypaný nastrouhaným sýrem.


Podrobný postup:

Osmažení cibule
Očištěné cibule rozpůlím a poté nakrájím na tenké plátky. Není potřeba krájet cibuli na jemno, protože při smažení se hodně zmenší a já mám raději, když jsou v polévce kousky cibule vidět. Cibuli společně s novým kořením osmažím na slunečnicovém oleji, na nižší stupeň (u mého sporáku na sedmý stupeň z devíti). Smažení trvá dlouho, alespoň 40 minut.

Nejprve cibule pustí šťávu, takže spodní vrstva je ponořená ve vodě. Během té doby míchám cibuli přibližně jednou za 2 až 3 minuty. Není potřeba častěji. Trvá to asi 20 minut. Až se voda odpaří, cibule začne hnědnout. Pak začnu míchat častěji, přibližně jednou za minutu. Hotová cibule má krásně hnědou barvu, nemělo by být nic černého.

Cibuli zapráším hladkou moukou. Díky tomu bude polévka krásně krémová. Mouku není nutné přidávat a výsledná polévka bude více připomínat vývar. Poté přileju bílé víno a přidám tymián a rozmarýn. Občas použiju mletý rozmarýn, který má výraznou chuť. Počkám, až se víno odpaří.

Mouka - Víno a bylinky - Vývar - Hotovo
Poté cibuli zaliju zeleninovým vývarem. Domácím nebo z bujónu? To je ta otázka! Většina kuchařů a profíků bude přísahat na domácí vývar ze zeleniny. Já sama si často připravuju větší množství vývaru (zeleninového, kuřecího, masového) a pak ho zamrazím do krabiček pro pozdější použití. Na druhou stranu pokud potřebujete vývar jen jednou za delší dobu, tak klidně použijte bujón. Pokud pravidelně vařím z bujónu různá jídla, přijde mi, že pak všechna chutnají podobně díky výrazné vůni bujónu. Takže pro shrnutí, občas ho používám a občas ne.

Polévku silně dochutím solí a pepřem. Pokud byl vývar z bujónu, tak solím opatrně, protože už samotný bujón je dost slaný. Při dochucování polévku pořád ochutnávám. Víno přidá trochu kyselosti, a protože je cibule sladká, je potřeba polévku dostatečně osolit.

Toust se sýrem
Polévku lze ještě doplnit toustem se sýrem. Odkrojím okraje bílého toustu, opeču jej, dám po talíře s nandanou polévkou a posypu nastrouhaným sýrem. Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat