Úžasná polévka,
jednoduchá na přípravu. Chutná výborně i následující den a samozřejmě po ránu pomáhá na kocovinu! Níže uvádím konkrétní
množství ingrediencí, ale sama při přípravě polévky vše
dávám bez odměřování. Takže se vůbec nebojte použít trochu
méně nebo trochu více vína. Některé cibule jsou chuťově
trochu výraznější, vína také chutnají různě. Hlavně je
důležité polévku stále ochutnávat a přidávat ingredience dle
chuti.
Ingredience pro 4
osoby:
- 8 velkých cibulí
- ½ litru bílého suchého vína
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- koření – sůl, pepř, tymián, rozmarýn, nové koření (8 kuliček)
- bílý toustový chléb a tvrdý sýr
Nakrájení cibule |
Rychlý postup:
Cibule rozpůlím a poté
nakrájím na tenké plátky. Nakrájenou cibuli společně s novým
kořením osmažím na oleji do hněda. Poté ji zapráším hladkou
moukou, následně přidám bílé víno a bylinky. Až se víno
odpaří, přileji zeleninový vývar a dochutím solí a pepřem. Po
nandání polévky do talíře ještě přidám bílý toust posypaný
nastrouhaným sýrem.
Podrobný postup:
Osmažení cibule |
Očištěné cibule
rozpůlím a poté nakrájím na tenké plátky. Není potřeba
krájet cibuli na jemno, protože při smažení se hodně zmenší a
já mám raději, když jsou v polévce kousky cibule vidět. Cibuli
společně s novým kořením osmažím na slunečnicovém oleji, na
nižší stupeň (u mého sporáku na sedmý stupeň z devíti).
Smažení trvá dlouho, alespoň 40 minut.
Nejprve cibule pustí
šťávu, takže spodní vrstva je ponořená ve vodě. Během té doby míchám cibuli přibližně jednou za 2 až 3 minuty. Není potřeba
častěji. Trvá to asi 20 minut. Až se voda odpaří, cibule začne
hnědnout. Pak začnu míchat častěji, přibližně jednou za
minutu. Hotová cibule má krásně hnědou barvu, nemělo by být
nic černého.
Cibuli zapráším
hladkou moukou. Díky tomu bude polévka krásně krémová. Mouku
není nutné přidávat a výsledná polévka bude více připomínat
vývar. Poté přileju bílé víno a přidám tymián a rozmarýn.
Občas použiju mletý rozmarýn, který má výraznou chuť. Počkám,
až se víno odpaří.
Mouka - Víno a bylinky - Vývar - Hotovo |
Poté cibuli zaliju
zeleninovým vývarem. Domácím nebo z bujónu? To je ta otázka!
Většina kuchařů a profíků bude přísahat na domácí vývar ze
zeleniny. Já sama si často připravuju větší množství vývaru
(zeleninového, kuřecího, masového) a pak ho zamrazím do krabiček
pro pozdější použití. Na druhou stranu pokud potřebujete vývar
jen jednou za delší dobu, tak klidně použijte bujón. Pokud
pravidelně vařím z bujónu různá jídla, přijde mi, že pak
všechna chutnají podobně díky výrazné vůni bujónu. Takže pro
shrnutí, občas ho používám a občas ne.
Polévku silně dochutím
solí a pepřem. Pokud byl vývar z bujónu, tak solím opatrně,
protože už samotný bujón je dost slaný. Při dochucování polévku
pořád ochutnávám. Víno přidá trochu kyselosti, a protože je
cibule sladká, je potřeba polévku dostatečně osolit.
Toust se sýrem |
Polévku lze ještě
doplnit toustem se sýrem. Odkrojím okraje bílého toustu, opeču
jej, dám po talíře s nandanou polévkou a posypu nastrouhaným
sýrem. Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat