neděle 14. srpna 2016

Tatarák z čerstvého lososa

Když jsem jela tento týden v autě, v rádiu říkali, že Češi mají nízkou spotřebu ryb. Co to zkusit napravit třeba tatarákem z lososa? Příprava je jednoduchá, losos je velmi zdravý a výborně chutná.

Ingredience pro 2 osoby:
  • Losos bez kůže (200 g – většinou se ale nedá koupit takto přesné množství, o trochu více nebo méně nevadí – stačí pak upravit ostatní suroviny)
  • Šalotka – ¼ až ½ – dle chuti
  • Olivový olej
  • Limeta – ½
  • Bageta
  • Koření – sůl, pepř, kopr
  • Rukola + balsamico ocet

Rychlý postup:
Lososa nakrájím na drobné kostky, přidám na jemno nakrájenou šalotku, okořením dle chuti a pokapu limetkou a olivovým olejem.
Rukolu ochutím balsamico octem a solí. Podávám společně s bagetkou.

Podrobný postup:
Vzhledem k tomu, že tento recept je velmi jednoduchý, tak podrobný postup nebude o moc delší než rychlý postup. Nejprve lososa nakrájím na malé kostky, ale ne úplně na jemno, stále by měla být vidět struktura masa. Je důležité mít ostrý nůž – ze začátku jde maso dobře krájet, ale když se dostanu ke konci masa, je to trochu náročnější a ostrý nůž velmi pomůže. Aby čerstvé maso na vzduchu nezačalo šednout, je dobré s ním co nejméně míchat (to nám poradili na kurzu francouzské kuchyně). Po nakrájení masa ho tedy nejprve ochutím všemi ingrediencemi a teprve poté lehce promíchám, ochutnám a pokud je potřeba, ještě dochutím.

Na dochucení používám čtvrt až půl šalotky, kterou velmi jemně nasekám. Kořením hrubou solí, nahrubo namletým pepřem a koprem. Nakrájené maso pokapu šťávou z limetky, citron je moc výrazný, a poleju olivovým olejem. Schválně zde nepíšu množství, protože u tohoto receptu je důležité ochutnávat a dochucovat dle chuti. Sama kořením docela hodně – hlavně dost soli a olivového oleje. S koprem trochu šetřím, protože podle mého názoru trochu přebíjí chuť samotného lososa.

K čerstvému lososu se hodí salát z lehce hořké rukoly, kterou jen lehounce ochutím balsamico octem a samozřejmě trochou soli. Podávám společně s bagetkou (kupovanou, na domácí bagetky budu potřebovat ještě trochu praxe). Doufám, že Vám bude chutnat!


Žádné komentáře:

Okomentovat