Když jsem jela tento
týden v autě, v rádiu říkali, že Češi mají nízkou spotřebu
ryb. Co to zkusit napravit třeba tatarákem z lososa? Příprava je
jednoduchá, losos je velmi zdravý a výborně chutná.
Ingredience pro 2
osoby:
- Losos bez kůže (200 g – většinou se ale nedá koupit takto přesné množství, o trochu více nebo méně nevadí – stačí pak upravit ostatní suroviny)
- Šalotka – ¼ až ½ – dle chuti
- Olivový olej
- Limeta – ½
- Bageta
- Koření – sůl, pepř, kopr
- Rukola + balsamico ocet
Rychlý postup:
Lososa nakrájím na
drobné kostky, přidám na jemno nakrájenou šalotku, okořením dle
chuti a pokapu limetkou a olivovým olejem.
Rukolu ochutím balsamico
octem a solí. Podávám společně s bagetkou.
Podrobný postup:
Vzhledem k tomu, že
tento recept je velmi jednoduchý, tak podrobný postup nebude o moc
delší než rychlý postup. Nejprve lososa nakrájím na malé
kostky, ale ne úplně na jemno, stále by měla být vidět struktura
masa. Je důležité mít ostrý nůž – ze začátku jde maso
dobře krájet, ale když se dostanu ke konci masa, je to trochu
náročnější a ostrý nůž velmi pomůže. Aby čerstvé maso na
vzduchu nezačalo šednout, je dobré s ním co nejméně míchat (to
nám poradili na kurzu francouzské kuchyně). Po nakrájení masa ho
tedy nejprve ochutím všemi ingrediencemi a teprve poté lehce
promíchám, ochutnám a pokud je potřeba, ještě dochutím.
Na dochucení používám
čtvrt až půl šalotky, kterou velmi jemně nasekám. Kořením
hrubou solí, nahrubo namletým pepřem a koprem. Nakrájené maso
pokapu šťávou z limetky, citron je moc výrazný, a poleju
olivovým olejem. Schválně zde nepíšu množství, protože u
tohoto receptu je důležité ochutnávat a dochucovat dle chuti.
Sama kořením docela hodně – hlavně dost soli a olivového
oleje. S koprem trochu šetřím, protože podle mého názoru trochu
přebíjí chuť samotného lososa.
K čerstvému lososu se
hodí salát z lehce hořké rukoly, kterou jen lehounce ochutím
balsamico octem a samozřejmě trochou soli. Podávám společně s
bagetkou (kupovanou, na domácí bagetky budu potřebovat ještě
trochu praxe). Doufám, že Vám bude chutnat!
Žádné komentáře:
Okomentovat