sobota 27. srpna 2016

Slaninový quiche

Quiche je vynikající slaný koláč, který se dá se jíst na večeři, na svačinu a jestli něco zbude, tak klidně i na snídani. Můj manžel miluje quiche se slaninovo – pórkovou náplní. K narozeninám mu nepeču dort, ale právě tento koláč. Doprostřed zapíchnu malou svíčku a tím mu udělám větší radost, než jakýmkoliv sladkým dezertem. Pro klasický quiche se používá křehké těsto. Mně ale přijde, že okraje těsta, které se nedotýkají náplně, jsou pak příliš suché. Raději používám jiný typ těsta, které obsahuje tvaroh nebo ricottu.

Suroviny pro 1 koláč:

Suroviny pro těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • kypřící prášek – ½ balíčku
  • 125 g ricotty, tvarohu nebo lučiny
  • 1 vejce
  • 4 lžíce mléka
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl
Suroviny pro náplň:
  • 200 g slaniny
  • 1 užší pórek
  • 200 ml smetany na vaření
  • 120 g goudy
  • 1 vejce
  • koření – sůl, pepř, tymián

Příprava těsta
Rychlý postup:
Všechny suroviny na těsto smíchám dohromady a vypracuju hladké těsto, které nechám asi půl hodiny odležet. Poté těsto rozválím a přendám do formy na koláč. Několikrát ho propíchnu vidličkou. Peču ho asi 5 – 8 minut při 145 stupních.

Zatímco těsto kyne, připravím si náplň. Nakrájenou slaninu a pórek osmažím a okořením. Poté vypnu sporák a přidám smetanu, vejce a většinu nastrouhaného sýra. Jakmile se těsto v troubě lehce opeče, naleju do něj náplň a vršek posypu zbytkem nastrouhaného sýra. Peču do zhnědnutí 10 až 15 minut při 145 stupních.

Podrobný postup:
Slanina - pórek - smetana - vejce - koření - sýr
Jak jsem již psala v úvodu tohoto článku – klasický quiche je dělaný z křehkého těsta. Mně ale přijdou okraje těsta příliš suché. Našla jsem recept na těsto, které je krásně vláčné, protože se dělá z tvarohu. Někdy místo tvarohu použiju ricottu nebo lučinu. Díky tomu těsto chutná pokaždé trochu jinak, ale vždy výborně.

Příprava těsta je velmi jednoduchá. Hladkou mouku společně s kypřícím práškem a solí proseju přes sítko do mouky. Díky prosetí je pak těsto nadýchanější. Pak do mísy přidám vejce, tvaroh (nebo ricottu nebo lučinu), mléko a slunečnicový olej. Jednou jsem zkusila místo slunečnicového oleje použít olivový olej, protože jsem si myslela, že by to mohla být zajímavá kombinace. Ukázalo se ale, že olivový olej je příliš výrazný a přebije ostatní chutě. Rukama propracuju těsto do hladké koule, kterou nechám asi 30 minut odpočívat v míse pod utěrkou,.

Těsto s náplní
Zatímco těsto kyne, připravím si náplň. Slaninu nakrájím na kostičky a osmažím. Protože při smažení pouští tuk, nepoužívám žádný další olej nebo máslo. Když je slanina osmažená, přidám na kolečka nakrájený pórek. Pro jeden koláč stačí jeden užší pórek. Směs silně okořením, většinou používám můj oblíbený tymián. Jakmile je pórek lehce osmažený, vypnu sporák a a do pánve přidám smetanu na vaření, vejce a většinu nastrouhaného sýra - hodí se gouda, ale lze použít i chedar, eidam nebo ementál. Trochu sýra si nechám stranou na posypání vrchu koláče. Celou směs promíchám, ale už nevařím.

Těsto rozválím do velkého kruhu a přendám do formy na koláč. Přebytečné okraje odříznu. Protože mám teflonovou formu, tak ji ani nevymažu máslem. Pokud víte, že se Vám těsto ve formě připaluje, formu vymažte a vysypte moukou. Těsto propíchám vidličkou, aby mohla při pečení vyjít pára ven. Ještě bez náplně ho peču asi 5 – 8 minut při 145 stupních. Často v receptech radí na těsto položit pečící papír a zatížit fazolemi, aby těsto zůstalo rovné. Párkrát jsem to zkoušela a musím se přiznat, že mne to moc nebaví a tak to nedělám. Pokud se mi těsto nafoukne (občas se to stane, ale ne vždy), tak vyndám formu ven a do nafouklého místa píchnu vidličkou a vzduch vyfouknu. Nijak to nevadí.


Jakmile těsto lehounce zhnědne, vyndám ho ven a naliju do něj náplň. Vršek posypu zbytkem nastrouhaného sýra. Peču do zhnědnutí 10 až 15 minut při 145 stupních. Doufám, že Vám bude chutnat!

Žádné komentáře:

Okomentovat