pondělí 22. srpna 2016

Mini pizzy z listového těsta

Poprvé jsem tyto mini pizzy ochutnala, když je do práce přinesl kolega. Recept je velmi jednoduchý a variabilní. Dneska představím vegetariánskou verzi s olivami a kukuřicí, ale samozřejmě je možné použít i jiné kombinace ingrediencí. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít široké množství surovin podle toho, jaké Vám chutnají nebo jaké máte zrovna doma. Základ je listové těsto a sýr, ale ostatní ingredience se dají zaměňovat.

Ingredience:
  • Listové těsto – 1 balení
  • Rajský protlak – menší plechovka
  • Kukuřice – 2 až 3 hrsti
  • Černé olivy – jedno balení
  • Tvrdý sýr – gouda, ementál nebo eidam – alespoň 100 g
  • Koření – sůl, pepř, oregano
těsto - protlak - olivy - kukuřice - koření - sýr

Rychlý postup:
Mraženou kukuřici nasypu do vroucí vody a asi minutu nebo dvě vařím – jen aby se prohřála. Olivy nakrájím na na menší kousky a sýr nastrouhám. Rozválené listové těsto potřu rajským protlakem a pak rovnoměrně posypu všemi ingrediencemi a okořením. Jako poslední přidám nastrouhaný sýr. Listové těsto zatočím po dlouhé straně, aby vznikla roláda. Roládu nakrájím na kolečka (asi 1,5 cm široká), nandám je na plech a peču 10 - 15 minut na 150 stupňů, až listové těsto zhnědne.

Podrobný postup:
Abych ušetřila čas, kupuju si již rozválené listové těsto. Vzhledem k tomu, že budu listové těsto točit do rolády, není potřeba, aby těsto bylo tak vysoké. Proto ho ještě trochu rozválím do délky, aby se natáhlo asi o dalších 5 cm.
Zatočení rolády 

Schválně v přehledu ingrediencí nepíšu, kolik používám gramů jednotlivých surovin. Sama si je nevážím a používám takové množství, které mám k dispozici. Někdy koupím větší balení oliv, jindy menší. Někdy si sice koupím větší balení, ale než stihnu začíst péct, polovina plechovky se sní.

Upečeno
Rozválené listové těsto potřu rajským protlakem. Pokud máte rádi česnek, je možné nejprve do protlaku zamíchat 1 až 2 na jemno nakrájené stroužky česneku. Potom na protlak nasypu nakrájené olivy a uvařenou kukuřici. Důkladně okořením oreganem nebo jinou bylinkou. U tohoto receptu stačí jen lehce osolit, protože protlak a olivy jsou slané. Pokud byste používali jiné ingredience, bude potřeba více osolit. Nakonec přidám nastrouhaný sýr. Sýr má za úkol mini pizzu slepit dohromady a díky němu bude kolečko dobře držet v celku. Používám tvrdý sýr – většinou goudu, ale třeba i ementál nebo eidam. Zkoušela jsem i nivu, ale ta pizzu neslepila správně a jednotlivé ingredience se mi pak sypaly.

Při nandavání surovin na těsto je na jedné dlouhé straně nedávám až ke kraji, protože při točení rolády se náplň trochu posune a vytlačí směrem ven. Zatočím těsto do rolády a nakrájím na kolečka (asi 1,5 cm široká). Jednotlivá kolečka nandám na plech s dostatečným místem mezi nimi. Vůbec nevadí, že po nandání kolečka nejsou kulatá, při pečení se těsto nafoukne a vytvoří se hezké kolečko. Peču 10 - 15 minut na 150 stupňů, až listové těsto zhnědne. Pokud Vám chybí v receptu maso, je možné přidat třeba slaninu nebo šunku nakrájené na kostičky. Doufám, že Vám bude chutnat!

Žádné komentáře:

Okomentovat