pátek 12. srpna 2016

Linecká kolečka

Linecké cukroví mám hlavně spojené s vánoční náladou a horkým svařákem. Ale protože mi opravdu chutná, nechci čekat celý rok a občas ho peču i v průběhu roku, klidně i v létě. Aby příprava netrvala tak dlouho, používám větší formičku, takže jedno kolečko (kytička) je velké jako dlaň. O Vánocích použiji stejný recept, jen vykrajuji menší tvary.


Ingredience:
  • 350 g hladké mouky
  • 110 g moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 240 g másla
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • marmeláda – rybízová nebo jiná, lehce kyselá marmeláda
Příprava těsta

Rychlý postup:
  • studené máslo nakrájím na malé kostičky
  • všechny ingredience (kromě marmelády) smíchám dohromady a vypracuju hladké těsto, které nechám vychladit v lednici
  • těsto rozválím a vykrájím kolečka
  • peču asi 8-10 minut při 175 stupních (dle trouby) – jen do růžova
  • kolečka slepím marmeládou

Podrobný postup:

Před a po upečení
Základem pro linecké těsto je studené máslo. Opravdu studené a tuhé máslo vyndám z lednice a nakrájím na malé kostičky. Jednotlivé kostičky se sice budou lepit k sobě, ale to vůbec nevadí. Zkoušela jsem si ulehčit práci a máslo jsem rozehřála a pak přidala do těsta, ale potom bylo těsto mokré (ačkoliv jsem použila stejné množství) a upečené těsto nemělo krásnou nadýchanou konzistenci.

Do mísy prosiju hladkou mouku a moučkový cukr. Přidám vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, dva žloutky a nakrájené máslo. Dá se lehce promíchat vařečkou, ale aby se těsto správně spojilo, je potřeba si ušpinit ruce. Postupně rukama těsto zpracuju na hladkou kouli. Ze začátku je těsto sypké, ale jak se máslo začne zahřívat, vše se krásně propojí.  


Alespoň na hodinu nechám těsto vychladit v lednici (klidně i déle, třeba přes noc). Poté na lehce pomoučněném válu rozválím těsto a vykrájím kolečka nebo tvary podle formičky. Do poloviny koleček ještě vykrojíme díru. Plech vyložím pečícím papírem, kolečka peču asi 8-10 minut při 175 stupních (dle trouby) – jen do růžova, neměla by zhnědnout. Než zjistíte, kolik minut potřebuje Vaše trouba, je potřeba je poctivě sledovat. Stačí chvilka nepozornosti a budou spálená. Při pečení malého cukroví je potřeba být ještě opatrnější.  

Ještě předtím, než budu kolečka slepovat, posypu horní poloviny moučkovým cukrem. Když jsem posypala cukrem až finální slepená kolečka, na marmeládě uprostřed se vytvořila nehezky vypadající krusta. Takto sice chutnají stejně, ale vypadají mnohem lépe. Kolečka slepuju marmeládou. Podle mne nejlépe chutnají s lehce nakyslou marmeládou (například rybízovou). Těsto je dost sladké a společně se sladkou marmeládou je to příliš.

Nejlépe chutnají druhý nebo třetí den, až se marmeláda krásně spojí s upečeným těstem. První den je těsto křehké a snadno se poláme. Tak ať se podaří! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat