středa 10. srpna 2016

Cibulovo – sýrové muffiny

Čokoládové nebo vanilkové muffiny jsou velmi oblíbené dezerty. Já ale ráda peču slané verze muffinů, které nejsou tak známé a hlavně chlapy jsou ze slané varianty nadšení. Kombinace karamelizované cibule a slané nivy je úžasná. Kamkoliv je přinesete, určitě uslyšíte spoustu pochval a žádostí o recept. :-)

Ingredience:
  • 280 g hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 85 g rozpuštěného vlažného másla
  • 250 ml mléka
  • 500 – 600 g cibule
  • 1 balení nivy (110 g)
  • koření – sůl, pepř, tymián
Rychlý postup:
  • smíchám všechny „suché ingredience“
  • nakrájenou cibuli osmažím, sýr nastrouhám a přidám do těsta
  • přidám všechny „mokré ingredience“
  • nandám do formiček a peču asi 20 minut při 150 – 160 stupních (dle trouby)

Podrobný postup:
Hladkou mouku společně s kypřícím práškem proseju sítkem. Díky tomu bude těsto nadýchanější a lépe nakyne a nebude tvořit hrudky.

Cibule přepůlím a ještě jednou rozříznu na půl. Poté nakrájím na plátky. Není potřeba krájet úplně nadrobno, protože při osmažení se kousky ještě zmenší. Nakrájenou cibuli osmažím na pánvi, aby zkaramelizovala. Smažím ji na trošce másla. Dejte tolik másla, aby se Vám cibule nepřipalovala (toto máslo není uvedené v receptu, je to navíc než uvedených 85 gramů). Většinou na nové pánvi se mi nic nepálí, ale časem musím používat více a více másla.

Nivu nastrouhám na jemném struhadle. Potom cibuli a nivu smíchám s prosetou moukou a kypřícím práškem tak, aby každý kousek cibule a nivy byl obalený moukou.

Košíčky před vložením do trouby - téměř ke kraji košíčků
V misce si rozmíchám mléko, vejce a rozpuštěné máslo a naleju do těsta. Máslo by se nemělo vařit, jen rozpustit. V létě, když je v bytě teplo, tak můžeme použít jen změklé máslo, ani se nemusí ohřívat.

Po upečení
Nakonec přidáme koření – sůl, pepř a tymián. Množství si každý může dát podle chuti. Já dávám trochu víc soli, protože karamelizovaná cibule je sladká a bez dostatečného množství soli jsou muffiny nevýrazné. Jako koření jsem použila tymián, moji nejoblíbenější bylinku.

Těsto pomocí dvou lžic nandám do formiček. Dají se použít přímo silikonové formičky nebo speciální plech na muffiny. Do silikonových formiček se nemusí vkládat papírový košíček, protože se muffin snadno vyklopí, ale já používám vždy papírové košíčky, protože jsou potom muffiny hezčí. Aby se muffin na papírový košíček nepřilepil, je dobré košíčky vystříkat olejem ve spreji. 

Slané muffiny nevyskočí tak, jako napříkad čokoládové muffiny, proto plním formičky téměř k okraji. Peču je asi 20 - 25 minut při 150 stupních – vyzkoušejte dle Vaší trouby. Při posledním pečení jsem naplnila 19 formiček.

Ať chutná :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat